Sider

søndag 20. oktober 2024

Rundemanen og Blåmanen


Ii det store fjellmassivet øst for Bergen sentrum ligger Rundemanen (568 moh) og Blåmanen (554 moh)  tett ved siden av hverandre. Toppene har vært offer for forsvar, radio og teleutbygging. Med unntak av masta er det ingenting som fortsatt er i drift. I alle fall ikke offentlig. Veien opp er enkel, på brede gamle militære veier, og etpar hundre meter på sti mellom toppene. For oss er dette siste etappe av vårt 12-årige prosjekt: 7-fjellsturen, som de fleste bergensere vet er en dagsetappe på 35 km. Men ikke si det til de andre.

Vi planlegger en tur opp i motvinden på Rundemanen i dag, og skal ta med oss lillebror Blåmanen på vei tilbake. Siden vi har vært på baby-fremvisning og brukt opp det meste av dagen og regnet, tar vi Fløibanen til topps, og starter med et lett utgangspunkt. 


Veiene inn til til toppene går i jevn stigning og slynger seg uten anstrengelse hele den brede veien inn til Brushytten, som ligger ved foten av Blåmanen. Da er vi allerede 405 moh.



Brushytten og Blåmansvatnet 405 moh

Fra Brushytten blir veien opp langs fjellveggen brattere og smalere, men asfaltert og med betryggende høye gjerder. 



Storediket og Sandviksfjellet


Mot Store Tindevatnet slakker det ut, og fremme ved vatnet tar vi av til venstre / nord og følger den gamle anleggsveien inn til Rundemanen. 

Ved Store Tindevatnet 520 moh

De siste metrene til varden er på svaberg, og vi følger også svaberget videre til masta, som ser ut som den er 100 år gammel, men bare er 35. 


Rundemanen 568 moh

Bunkersene på undersiden av toppen er gammelt radio / telesenter som ikke lenger er i bruk. Men byggingen her oppe har satt sine sår i fjellet, så omgivelsene er ikke så vakre. Da må man løfte blikket og se ned til byen og omegnet. Vest for toppen ligger en nesten like høy høyde. Der ligger gamle Bergen Radio, som også er lagt ned for lenge siden, men som er verneverdet og holdt i stand for museumet. Slikt skjer jo ofte med stygge bygg.

Bergen Radio

Mot sør ser vi Blåmanen, og vinden blåser oss nedover til Tindevatnet og opp neste mål. Opp den første slakke bakken kan vi se kanonstillinger som ikke lenger er i bruk. Når vi når høyden er den markante varden på andre siden av et dalsøkk, så vi durer avgårde.



Blåmanen 554 moh

Ned fra Blåmanen tar vi den utslitte vegen på andre siden ned igjen. Der er det bare store stein igjen, som vitner om veg, og det er jo synd for denne vegen kunne vært bra for hjulbente som ville til topps. Den har nemlig svak helling ned til Blåmanvegen. 

Ulriken i sikte




Etter dette er det bare å trippe ned til brushytten og de brede fine turvegene tilbake til Fløyen. Så lett synes vi nå det er at vi bestemmer oss for ikke å ta banen tilbake, men går like godt ned til byen langs fjellet på fine turveger her også. 

Blåmansveien

Vi samtaler litt om turvegene her i byfjellene, og skjønner at det bergensere kaller fjelltur er noe helt annet enn vi er vant til. Men så er vi litt glad for at det er tilrettelagt, for her i byen kan alle få seg en skikkelig fjelltur, uavhengig av om bena fungerer...

Krevende
Tid: 3 - 4 t. rundtur 
Distanse: 12 km
Høydeforskjell: 500 m (850 m totalt)
Terreng: Grusveg, asfalt, svaberg, fjellsti, turveg, jevn stigning, tørt

lørdag 19. oktober 2024

Alvøen hovedgård


Denne lille utflukten lå idyllisk til i høstlyset i dag, så vi tok en sjekk av den historiske papirfabrikken og bygda som ble til grunnet den. Vi går forbi den historiske fabrikken og fortsetter langs vika forbi villaen som huset fabrikkeiere fra 1830-tallet.




Området er et populært rekreasjonsområde, og huser nå kunstnere og småbutikker. Området er pent stelt og passer fint for en nydelig utflukt som denne.  

Enkel
Tid: 15-30 min
Distanse: 1 km t/r
Terreng: Turveg, flatt

Tennebekktjørna


Dette fine lille tjernet ligger ca. 100 moh over Lyngbø, og er en fin liten trim for alle tobente, firbente og hjulbente. Vi var her i anledning "7 fjell i Bergen" - prosjektet vårt i 2019, da med besøk opp til Damsgårdsfjellet, dvs vaflene fristet for mye på Viggohytten... 


I dag er vi på en kort utflukt i det fine høstværet, og etter å ha besteget Lyderhorn, setter vi i gang en kort utflukt hit til Tennebekktjørna, som ligger nedenfor hornet, og litt bortenfor...

Enkel
Tid: 1 t rundtur
Distanse: ca. 3 km rundtur
Terreng: Turveg, småkupert, skog, vatn, park

Lyderhorn 397 moh

Mot Loddefjord, Haakonsvern og Flesland

Denne helga har vi tatt oss ekstra fri og skal utforske områdene i Bergen og Os. Vi starter morgenen med en topptur til den markante Lyderhorn, som ligger høyreist mellom Lofddefjord og Gravdal i Bergen. Dette er det første fjellet i 7-fjellsturen (35 km) i Bergen, og vårt nest siste, etter å ha gått 5 andre, - over 12 år...

Kvarvenbakken

Det er mange ruter til Lyderhorn, men vi velger Gravdal / Kvarven som startpunkt. Her får vi parkert langt oppe i bakken og reduserer dermed antall asfaltmeter. Første stigningen går til Kvarven fort, som har vært en festning i over 200 år, men som nå er på utstilling, etter at nazistene besudlet det hele i en eller "annen" verdenskrig. 

Kvarven fort


Asfalt opp de første bakkene

Vi er i grunnen ikke så interesserte i krig, så fortsetter ruta videre til asfalt ikke lenger er vegen, men stien er leden. Vi har nå gått 1,5 km og 150 høydemeter, og går inn i gamle skyttergraver på vei ned til Skålevikvatnet.


Det er trapp ned til vatnet, med to filer, tilpasset alle de syv som går den årlige fjellturen. Vi er bare to og slipper å krangle om de to filene ned til stemmen. 



Stien videre går vi på mye berg, med innslag av småpytter og minimyrer, men her er det godt steinlagt og plankebruer, så vi holder oss tørrskodde hele veien oppover den slakke stigningen mot hornet.




Det blir bedre og bedre sikt til omgivelsne. Lyderhorn stikker opp som en bygdeborg 350 - 400 meter over dalførene rundt, og gir god oversikt over vest-Bergen.

Mot Askøy og Øygarden

Mot Loddefjord og Sotra

Lyderhorn er ikke et tullenavn, for det er bratt opp den siste kollen, og fra vår side blir det litt klyving over de glatte bergene opp til toppunktet på 397 moh.


Mot Ørnafjellet, Gravdal og Eidsvåg

Hornet er kaldt og vindfullt i dag, så vi vendereiser snart og begynner å planlegge den siste av de syv fjell, på vei ned...

Middels
Tid: 2t t/r
Distanse: 7 km t/r
Høydeforskjell: 355 m (450m totalt)
Terreng: Asfalt, skogsti, skog, berg, bratte partier, tørt