Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 9. november 2024

Over skyene til Hustveitsåta


Det er senhøst og få soltimer da vi beregner en tur mellom oppgang og nedgang til Hustveitsåta. Men med noen optimistiske timer til grunn finner vi ut at vi skal rekke en dagstur til Hustveitsåta, der vi har vært flere ganger før. Ved basecamp Gohytta er det tett tåke, men vi håper på at den letter utover dagen. I tillegg tror vi kanskje at skyene ligger lavt og at vi kan kjøre over de om vi parkerer i Djuvsbotn, - 250 meter ovenpå.


Ved parkeringsplassen ser vi antydning til at skyene er tynne i håret, men vi er fortsatt under de, så haster i gang med å sanke høydemeter. Vi skal helt opp mot 1200 meter i dag, så har 600 meter å gå på.


Idet vi har fått på oss skoene, lysner hele botnen opp, og skyene forsvinner på noen få minutter. Vi er i skyggenes dal denne morgenen, men at skyene har lettet er vi lettet over. Da er det bare å ta fatt på vandringen. Stien er godt merket og går langs Svandalselva og bekkene ovenfor opp til Sømløkjenskaret (som noen kaller "Aksla"). 




Så langt holder vi oss over skyene, men i ryggen bølger den mot oss og hever seg 100 høydemeter i det vi kommer oss 200 meter høyere. Vi holder oss over skyene hele veien opp til enden av Svandalen og krysser nå over skaret til neste dal.


Sømløkjenskaret 806 moh og Tjuvanutane


Forbi skaret ser vi nå ned til Øvra Svartavatnet, der skyene ennå ikke har fosset inn. Men utover Saudafjorden er det et hav av skydekke. Nå er vi ute av skyggesiden og skal i prinsippet ha sol nesten til topps. 

Øvra Svartavatnet


Vi forsetter litt videre og kommer i overkant av Øvrastølsvatnet. Der har skyene klart å flomme inn til vatnet, og bølger frem og tilbake. Fremdeles holder vi oss over skydekket og har begynt å få sol i fleisen.



Det er et nydelig stille vær her over skyene. Vi kommer oss raskt opp gjennom skaret og opp til Storavatnet 857 moh. Her krysser vi bekken i et idyllisk øyeblikk, og motivet fanges...



Det er en god strekning igjen til toppen. Nå over svaberg og opp små kneiker. Utsikten mot vest blir stadig bedre, og skyhavet stadig større. Mot vest er toppene lavere så skyene dekker fjellet helt ut til horisonten. 


I skyggepartiene nærme toppunktet er bakken frossen, og i det spesielle lyset vi får i dag, kommer nye farger frem, og tjern og vanndammer får de klareste blåfarger. 



Toppkollen, som kjennetegner såta og er synlig i mils avstand

Vi når i dag toppen på 2,5 drøye timer, og er faktisk overrasket over å ha brukt så lang tid. Vi har dermed ikke all verdens tid ned igjen. Når vi tenker etter var vi overrasket over lengden sist også... Men vi rekker en god hjemmelaget hurtigmat før vi vender nesen tilbake. Der oppe kan vi skue helt til de høye toppene i KvinnheradEnglafjell og Ulvanosa er de eneste som vises nordover. 

Hustveitsåta 1187 moh

Englafjell og Ulvanosa i Kvinnherad

Vi er litt spente på om skyene trekker seg oppover, og ser at skylaget er faretruende høyt når vi starter nedover. Vi må nok regne med å gå i skyene på vei hjem, tenker vi.


Nedover leker skyene seg i kveldslyset og bølger frem og tilbake i dalsøkkene. Men dagen vår reddes og vi holder oss over all skyene som trekker inn.


De gode nyhetene gjør at vi bestemmer oss for å gå over Tjuvanutane på returen. Det er en liten klyvetur opp fra Sømløkjenskaret. Vi kommer oss fort opp til den lille toppen, men velger å korte av tindevandringen når vi ser skydekket rett nedenfor. 

Opp mot Tjuvanutane fra Sømløkjenskaret
Tjuvanutane 858 moh

Vi korter dermed av og går rett mot skitrekket og ned langs mastene på god sti ned til Djuvsbotn. Det er bare det siste kvarteret vi kommer inn i skylaget, og har dermed opplevd nesten alle soltimene dagen ga oss, under blå himmel.

"back to the shadows"

Krevende
Tid: 6t t/r
Distanse: 13 km t/r
Høydeforskjell: 835 m (1100 m totalt)
Terreng: Grusveg, kjerreveg, fjellsti, berg, kupert, bratte partier

fredag 8. november 2024

Skorvenuten 1124 moh


Det er en stund siden vi har gått en skikkelig fjelltur, og vinteren nærmer seg annenhver dag i Sauda. Men i dag er det bar bakke, og værutsiktene er bra, så vi tar sjansen på en topp som ikke er blant de mest besøkte i Sauda. Kanskje fordi den egentlig ligger i Suldal og mot Vanvik. Turen finner vi gjennom programmet "Sauda 7 Summits" som er syv toppturer for de som vil ha litt mer utfordring + t-skjorte. Innimellom komfortsonene er vi i den kategorien og i år søker vi etter nye turmål fra basecamp Gohytta.

Skorvenuten er 1024 moh og kan nås fra Vanvik og Maldal. Vi skal utforske ruta fra et område vi har gått i før, og starter fra Vetrhus. For 2 år siden besøkte vi den forlatte stølen her oppe og likte området veldig godt. Spesielt siden den er blottet for høyspentmaster og annet tull. Vi forbereder oss på "off-piste" fra stølen siden det hverken vises sti på kartet eller finnes noen turbeskrivelser denne veien. Men det skal vise seg å bli enklere enn det.

Det er skiltet til Vetrhusstølen


Opp veien fra parkeringsplassen er det 1,5 km og ca 100 høydemeter. Men så tar vi av i krattskogen og i delvis myrlendt område opp til Svartatjørn. Den ligger idyllisk til midt i løvskogen, men det begynner å nærme seg vinter, så bildet var finere sist gang.

Svortetjørn 561 moh

Da er det bare å fortsette opp til Vetrhusstølen. I dag er det ganske sleipt og glatt opp på svabergene så vi må navigere oss litt på siden av stien. Nede i fjorden har et teppe av skyer lagt seg, men vi er optimistiske for det ser ut til at skodda holder seg under 100 moh. 


Tåka ligger opp til 100 moh

Hustveitsåta

Men etter en god time fra start, er vi oppe på stølen og skal finne frem på egenhånd.Vi ser noen antydninger til dyretråkk i bakkene på nordsiden av myra, og bestemmer oss for å følge høyden der. Nå går vi utenfor sti langs myra og opp på gressbakkene. 

Vetrhusstølen 758 moh

Winter is coming

Finnabunuten bak oss

Bare etpar hundre meter oppe i bakken ser vi sti som vi antar er dyretråkk. Men den er så tydelig at den ligner mer på sti innover dalen. Overrasket over at det er sti her, får vi et ekstra mot og setter opp farten. Vi krysser bekken rett nedenfor Norddalstjernet 828 moh. og fortsetter på nordsiden av dalen.

Tydelige dyretråkk / sti (?) inn Norddalen


Norddalstjernet 828 moh

Litt lenger oppe deler stien seg. Til venstre ser den ut til å fortsette opp mot Vardanuten, mens vi tar til høyre /sør og styrer kursen mot bekken mellom tjernene her oppe. Det viser seg å være helt rett, for på sørsiden av dalen finner vi dyretråkk eller mennesketråkk oppover lia. 

Mot Vardafjell

Mot Svartavassnuten

Vi krysser bekken til sørsiden igjen

Vi sikter mot et bratt svaberg, for bak den ser det ut som en gressbakke vi kan komme oss opp. Stien leder oss rett dit, men ser ut til å fortsette mot Maldal, så vi tar av den og rett opp den bratte gressbakken. På den måten kommer vi oss opp i Nordskar. 





I Nordskar finner vi noen varder, men de er litt spredt. Vi vet retningen vi skal og finner varder opp mot ryggen på Skorvenuten. Det er et heng den første delen av ryggen, så litt klyving blir det oppover til første platå.

Litt klyving blir det

Terrenget er betydelig lettere etter den første kneika, og her oppe er det også lettere å følge vardene. Men over oss ser vi skyene trekke ned mot oss, og frykter at vi kanskje ikke får utsikt på toppen.  


Det er bare en halv kilometer igjen når vi kommer opp til et tjern 995 moh. Her må vi lete litt etter varder, for det er ikke mange av de, så vi søker i stedet etter letteste terreng opp bakken, og finner en mosegrodd  ur litt vest for tjernet. Der slynger vi oss opp og videre opp på ryggen i lett terreng. 


Stort sett lett terreng opp på ryggen

Siste brattkneika kommer omtrent 1075 moh. I dag var vardene godt synlige opp bratta, men de er små og trolig utsatt for snømassene om vinteren, så da er det bare å følge enkleste vei opp. Vi har uansett ingen problemer opp til topplatået.

Vi følger ura til høyre for stupet

Det som vi derimot møter er skyene. For selv om vi bare har 200 meter igjen til varden nå, er ikke sikten bedre enn at vi kun skimter konturene der fremme. Det ser ikke ut til å bli utsikt i dag, men vi nøyer oss med at veien var målet. For det kan vi trygt si på dagens ekspedisjon. Vi har gått gjennom et nydelig uberørt fjellområde, uten å se tegn til anlegg av noe slag. Her er det naturen som fremdeles regjerer, noe som har blitt en luksus i vår tid.



Mens vi sitter og nyter et medbragt måltid, bestemmer vi oss for at vi skal opp igjen en dag vi er mer sikre på været. Vi planlegger tur på både ben og ski fra Maldal og Vanvik, og Vetrhus, for denne ruta er verdt å gå flere ganger.... Men så blir vi avledet av at fjellrypa har skiftet ham, og nå er helt klar for vinteren... Best å komme seg hjem da...


Krevende
Tid: 4-6 t t/r
Distanse: 11 km t/r
Høydeforskjell: 755m (ca. 1000m totalt)
Terreng: Grusveg, skogsti, off-piste, fjellsti, dyretråkk, umerket, delvis varder, våte partier, bratte partier