Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 29. september 2013

Søndagsturer med hjul og vaffel


Med hjul på tur
I dag tok jeg, Godama og Jørgen en søndagstur. Vi valgte "Åkraturen" til Kinnetoppen, som alltid er en opptur når man er avhengig av hjul. Det fins også mange andre ruter som er fine å ta med hjul, på Haugjkalandet, om det er rullestol eller barnevogn, og her vil jeg nevne de jeg mener egner seg best, for familier med hjul:

Kinnetoppen

Kinnetoppen
Dagens mål, Kinnetoppen er en halvtimes spasering for voksne, fra parkeringsplassen og opp til hytta. Søndager er den åpen med åpne mennesker som ønsker framandfolk og kjente varmt velkommen. De serverer lapper eller vafler hver søndag, og tar bare kollekt i betaling. Kaffen er alltid på kanna, og går det tomt for vafler er det alltids kjeks å få der oppe.

Turen opp er en god stigning for hjulbente familier, men stiene er brede, gruset og gode å gå på. Etter regnet for noen uker siden hadde denne stien fått ordentlig bank, men i går var de flinke fjellagsfolka på plass for å reparere, og hadde ordnet det meste av ruta tlbake til normalen. Resten tar de nok snart, kjenner jeg de rett...Røyningsbu


Et annet mål for familier med hjul er ruta til Røyningsbu. Denne ruta må ta ta fra Hillesland, dalen øst for Skudeneshavn. Til fots kan du gå inn fra hvor du vil, men med vogn, rullestol eller sykkel, er nok denne ruta aller best. Vær varsom med parkeringen, Bøndene bruker veien (!) Du kan trille hele veien fra asfalten og opp langs beitene mot Røyningsbu. Veiene er nok litt grovere enn de i Åkrehamn, men fullt mulig, med en liten slump vilje.

Inne på hytta ønskes du velkommen av vafler og kaffe, fra fjellagsfolket. Vis respekt her, for disse folka har atskillig mange arbeidstimer for å gjøre Skudemarka til en perla av et turmål, og er blant de ivrigste jeg kjenner til. Det er hyggelige folk som er stolt av marka si, og de har åpent på hytta hver søndag til kl.14.

Håvåshytta


I grenselandet mellom Tysvær og Haugesund ligger Håvåshytta, som kan nåes med lang eller kort tur. Velger du den korteste kjører du opp dalen fra Førre, og går fra perkeringsplassen på Nodland. Her er det gode grusete og brede stier inn til hytta, hvor det serveres vafler og kaffe hver søndag fra sept - mai. Det er Haugesund turistforening som driver hytta. Greit å beregne en god halvtime hver vei, fra Nodland og inn hit.

Velger du heldagstur, kan du gå fra Stemmen eller Kattanakk i Haugesund. Denne turen vil nok ta 2 timer hver vei, så sjek åpningstidene om du er sulten på vafler.

Kringsjå


Kringsjå er ikke like trillbart som de andre hyttene, men vi har klart turen med rullestol, den også. Hytta er drevet av en egen interessegruppe: "Kringsjåhyttas venner" som er et vennlig lag, og tar varmt i mot alle gjester på søndager. Også her er det gode vafler og kaffe. Turen inn går fra toppen av Steinsfjellet, og tar maks 20 min. inn. Det er også verdt å gå opp den siste bakken til Kringsjåsætra, hvor det i lange perioder av året er høy sannsynlighet for villsau. For familier uten hjul er det utallige stier i Haugesundsmarka: Såt, Krokvassnuten, Trolladalen, osv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar