Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



mandag 17. mai 2021

17-mai med kajakk

Basecamp Lindås

Det er langhelg og vi setter ut på vår første langtur med basecampingvogna. Under søket etter padling i Austevoll i fjor, kom dette forslaget opp. Det er Lindåspollene med sine mange tidevannsstrømmer som lokker oss til Nordhordaland og langhelg i campingvogn og telt. Her skal vi både himmelsprette rundt omkring og padle oss inn i grunnlovsdagen.

Del III: Risøyna


For andre året på rad kan vi nyte korona-nasjonaldagen ute, og vi velger kajakker til årets 17.mai-parade. Vi planlegger å våkne i Risøybassenget og har en idyllisk 17.maifrokost utenfor teltet. Da må vi rigge oss til 16.mai. Fra basecamp er det bare en liten kjøretur til området. Vi planlegger heller ikke å padle langt, så det hele blir en avslappende seanse.

Frem til ettermiddagen blåser det friskt, og vi tar dagen med knusende ro helt til vinden løyer og vi drar opp til Risøy. Sør for Risøy, ligger det det noen små poller, som er innesperret med noen smale strømmer fra Lurefjorden. Lunt farvann, med andre ord.


Den lille padleturen går fra småbåthavna i Risastraumen. I dag ligger vatnet flatt og fint. Og der er det vi er ute etter. Vi padler rolig inn nord for Hestholmen og finner raskt kursen mot Midthagen, hvor vi skal overnatte. 


Det er lavvann og langfjæra, så det er såvidt vi kommer oss inn i den lille pølen hvor vi skal finne teltplass. Det er få plasser som er egnet til telt i vika, så vi roter litt rundt før vi finner teltplass.



En liten tørr flekk finner vi til slutt. Vi presser teltet inn der og lager oss kjøkkenbenk av steiner i området. Nå skal det bli mat. 





Utover kveldstimene tar vi en liten vandring i Midthagen, og etter litt oppdagelser av fotomotiv, er det snart tid for kveld, kos og søvn. Nå er det bare å vente på nasjonaldagen...






Vi våkner tidlig på nasjonaldagen. Jeg har såvidt fått tærne ut av teltet når første salutt avfyres. Det er litt absurd å høre salutt ute i villmarka, men tenker noen private salutter må være lov. Det tyder på at det fortsatt er dynamitt på bygda, og at nasjonalfølelsen står sterkt i skjærgården.



Det blir en nydelig frokost med speilegg, før vi padler i 17.maitog tilbake til Risøysund, og paraderer oss med bil og basecampingvogn hjemover igjen.


Enkel
Tid: 20-30 min én vei
Distanse: 2 km
Område: Beskyttet skjærgård, grunne sund

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar