Telemarkeringen
Gamle Telemark er et av våre mest innholdsrike fylker, fra høye fjell og vidde i nord, dype daler i vest og nydelig skjærgård i sør. Innholdsrikt er det også på kultur, med skihistorie, byggeteknikker og vår eldste industri her til lands. Et Norge i miniatyr. Verdt å oppleve.
For 8 år siden markerte vi nordfylket med høye fjell og vide vidder.
I årets sommergotur reiser vi rundt og markerer store deler av Vest-Telemark, fra padling gjennom Telemarkskanalen, til fjellturer og andre padleparadis.
Del 4
Telemarkskanalen: Lunde - Ulefoss
Vi har hatt en god natt på kanalcampingen i Lunde, og gjør oss klar for siste etappe av Telemarkskanalen. I dag kjører vi bilen ned til Ulefoss, og tar den minste kanalbåten "Telemarken" tilbake til Lunde. Denne båten snur ved Lundeslusene, og passer fint inn i programmet vårt. Dermed får vi også beskue slusene oppover. Det er ikke uten grunn at man ikke kan sluse oppover med kajakk...
Kanalbåten "Telemarken" i Ulefoss sluser |
Tidlig på ettermiddagen er vi klare for å padle fra Lunde. Nedenfor slusene er det en fin plass å legge ut med kajakk, og vi kommer oss fort på vatnet.
Lunde sluser |
De første kilometerene er et stille og bredt elveleie helt ned til Nomevatn fuglefredningsområde. Vatnet har også gitt navn til kommunen vi padler inn i. Ved vatnet er det tilrettelagt for camping på Nomestranda, men vi er ute på en ettermiddagstur, og klarer oss uten utstyr i dag.
Lunde |
I forhold til de første dagene er det en enkel strekning ned til Nomevatn, på speilblankt vatn med en svak strøm som knapt driver oss fremover. Straumen er som en lang innsjø å regne. Den er bred og oversiktlig, med kultivert landskap langs breddene.
Den stor naturopplevelsen får vi når vi padler fra Nomevatn og inn i Apalnesfjorden. Apalnes er en halvøy som strekkes seg ut i Straumen. Apalnesfjorden er sammen med Nomevatn kunstige innsjøer og ligger opp til 2 meter over sine naturlige høyde. Under oss har vi en tidligere foss (Steinfossen) og merker at den ujevne bunnen lager en del malstrømmer. I dette området er det nydelige furukledde berg og Kittelsen kunne like godt ha formet landskapet til tusser og troll. Vi former bare små hekkbølger, og kaller fram Nøkken.
Steinfoss |
På østsiden av halvøya ligger Apalnes brygge, som er er friområde. Langs breddene er det flere plasser tilrettelagt for camping, og noen steder er det også bygd gapahuker for overnattingsgjester.
Apalnes-brygga |
Fricamping ovenfor Vrangfoss |
Kanalen videre smaler seg inn mot Telemarkskanalen smaleste parti. Her er det berg på begge sider, så vi er glade for at siste turistbåt har passert. Vi kommer nå til Vrangfoss, det største sluseanlegget i Telemarkskanalen. Her skal vi sluses gjennom 5 kamre, og senkes hele 23 meter.
Vrangfoss |
Vrangfoss sluser |
Det tar en god time før vi kommer ut av kamrene og kan padle den smale passasjen videre og ned til Eidsfoss sluser, som ikke ligger langt unna. Dette blir de siste slusen vi skal gjennom på denne 4 dager lange padleturen fra Dalen.
Siste del av turen går igjen på snill og brede strømmer mot Ulefoss, hvor vi er i mål etter 81 km padling.
Ulefoss |
Ulefoss, 81 km tilbakelagt fra Dalen |
Vi velger å slutte av i Ulefoss, da strekningen videre til Skien har mer bebyggelse, betraktelig mer bil og båttrafikk, og dermed ikke blir samme naturopplevelsen som det vi har hatt fra Dalen og hit. Det ville også blitt en lang, eller to dagsetapper de siste 4 milene til Skien. I Norsjø er det noen anerkjente leirplasser, men de er sannsynligvis allerede opptatt. For vår del har vi villere ting å markere...
Telemarkskanalen har vært en nydelig opplevelse i natur og med mye spenning, variasjoner i landskap og vannvei. Den har vært mye mer krevende enn først antatt og opplest, spesielt de 3 øverste innsjøene, som er store og uberegnelige. Men denne turen har vært en god oppgradering i kajakk-kunnskaper, så nå tør vi mer enn vi har gjort før. Kajakker oppfører seg veldig fint i bølger også, har vi fått erfare...
Enkel
Tid: ca. 4 timer
Distanse: 19 km
Landskap: Stillegående strøm, sluser
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar