Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 11. juli 2020

Panoramatur til Hægefjell

Telemarkeringen

Gamle Telemark er et av våre mest innholdsrike fylker,  fra høye fjell og vidde i nord,  dype daler i vest og nydelig skjærgård i sør. Innholdsrikt er det også på kultur, med skihistorie, byggeteknikker og vår eldste industri her til lands. Et Norge i miniatyr. Verdt å oppleve. 
For 8 år siden markerte vi nordfylket med høye fjell og vide vidder. 
I årets sommergotur reiser vi rundt og markerer store deler av Vest-Telemark,  fra padling gjennom Telemarkskanalen, til fjellturer og andre padleparadis.

Del 9

Panoramatur til Hægefjell

Hægefjell har rykte på seg for å være vakkert, med glattskurte berg som er næringsfattige nok til at få planter vokser på det. Fjellet får også skylden for de fine strendene i vatnet Nisser, der etpar år med finvasking har dratt sand ned til vatnet og skylt det på land i hytt og pine. Vi har valget å gå fra Horgevikå, og dalen derfra, eller følge fjellryggen fra Stemnetten, litt lenger nord. Valget faller på fjellrygg, da trangen til utsikt er stor.

I motsetning til blikkstille vatn med padling i Eidstodpølen, blåser det godt i dag. Men varmen er bedre enn på lenge, så det skal bli en fin vandring gjennom fjellterrenget. Med basecamp i Vrådal er turen kort opp til "panoramaen" og stistart. Det er bomvei opp hit, men selv bondeveiene har blitt modernisert, og i et vipps, så er vi gjennom. 

t.h. Hægefjell t.v. Brennstøylnuten
Vi leter litt rundt parkeringsplassen i skiheisområdet rundt Stemnetten før vi finner skilt og merking, men så er vi i gang. Her på 700 moh er det lavvokst furuskog og lynghei som preger landskapet. Stiene er tørre og gode, så vi vandrer nesten litt for lett over bergene, før vi skjønner at vi holder på å gå en omvei. 


Det blir derfor litt romstering fra varder til stimerker, til myr og det som finnes, før vi har en anelse om hvor vår sti leder oss. Årsaken er at det er merket mange rundløyper, sykkelruter, og skiruter i samme område. Etter å ha lett litt finner vi stien som leder mot første bakke og opp til Tverrfjellet 850 moh.

Stemnetten
Svaberg på Tverrfjellet 
Allerede her oppe får vi oppleve svaberg i Vest-Telemarks karakteristika stil. Disse slakke bergene er lett å ta seg frem på, og snart har vi en følelse at vi er på fjellryggen. 


Tverrfjellet
Men ryggen som som går mot Hægefjell er mer kupert enn først antatt. Vi må snart ned i et søkk til tjernet Luktarhola. Nydelig navn det der. Det er ikke mange vannhull mot Hægefjell så jeg våger meg til å fylle opp flaska. Det er varmt i dag.

Utsikt mot Eidstodpølen og Nisser
Luktarhola 839 moh
Vi går videre opp mot en liten kolle, før vi fortsetter i det kuperte terrenget via Brennstøylskaret.


Brennstøylskaret, bak Brennstøylnuten
Den neste stigningen går opp mot Brennstøylnuten og inn i et  myrlendt område 900 moh, teppelagt med myrull.



Stien tar oss ikke over toppunktet på 950 moh, men leder oss istedet rundt nuten i en mer fuktig skråning og ned til Hægefjellskaret, hvor vi skal ta vår siste stigning opp mot turmålet. Selv om det blåser friskt på fjellryggen er det trykkende varmt ned i skarene. 

Romedalstjønni
Her møter vi en vandrer som har kommet fra andre siden, og forteller om en vakker li, bratt men nydelig, på sørsiden av fjellet. I skaret er det ikke merket mot Hægefjell fra den retningen vi går, men når vi går forbi, snur vi oss og ser skiltet på andre siden av en trestamme. Da er det bare å klatre oppover. 


Hægefjellskaret
Hægefjellet ligger bratt og staut opp fra det omliggende terrenget, på svaberg opp 200 høydemeter fra skaret. Det er i grunnen ikke så voldsomt, for høydemetrene spises fort opp i bratta, og det tar ikke lang tid før vi er oppå ryggen og kan vandre lett mot toppunktet 1022 moh.






Hegefjell har vid utsikt i alle retninger og vi kan i klarværet se store deler av Vest-Telemark. Dette nyter vi med medbragt middag i le for vinden bak en stein.

Utsikt mot nordøst: Nisser og Vrådal
Utsikt mot sør: Nisser
Mens vi sitter der kommer det mye folk opp fra stupkanten i sør . De kan fortelle om en spektakulær rute fra Bjønnstoga, men en bratt nydelig tur på sørsiden. Vi biter i oss at vi kanskje hadde hatt en enda finere opplevelse med å gå fra motsatt side, men konkluderer med at vi har hatt en nydelig dag på tur i høyden, uansett.

Veien tilbake går vi i høyt tempo og er tilbake etter at vi vet ordet av det.



Middels
Tid: 5-6t t/r
Distanse: 12 km t/r
Høydeforskjell: 300 m / totalt 650 m
Terreng: skogsti, berg, myr, fuktige partier


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar