Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 14. mai 2022

Lykling

Camp Bømlo

Vi har kommet til mai du skjønne milde, og har ordnet oss avspasering og mange inneklemte fridager. På Bømlo er det både padlemuligheter og turmuligheter, så vi etablerer basecamp midt i Kuleseidkanalen. Herfra skal vi utforske Bømlo høyt og lavt, inn og ut, sør og nord, øst og vest.

Tur 1: Lykling

Lykling ligger i Bømlos midtvest og har gullgruve-historie som en hvilken om helst amerikansk drøm. Midt i dette kulturhistoriske området finner vi en sti som passerer  demninger og gruver fra den gangen Bømlo hadde håp om rikdom og stormakt.

Ved friparkeringen


Vi parkerer ved friparkeringen ved Donderhoff, der det er et lite tjern, og ellers fint kystlandskap. I et øyeblikk angrer vi på at vi ikke fricampet her, men det går fort over. Rett over veien er det skiltet til Krokavatnet og Stemmene. Dette er vassdrag som ble demmet opp for gruvedriften. Vi skal snirkle oss gjennom vassdrags og stemmer (demninger) opp i det kuperte terrenget her. Det er mye fukt i luft og bakke, så noen tørrgang blir det ikke opp gjennom marka. Bare 300 meter oppover heiene kommer vi til Syllarstemma hvor vi først passerer et gruvehull, før vi kommer til selve demningen.

Syllarstemma



Herfra går stien i en bue rundt vatnet og opp mot Vikahillaren hvor det er et lite trangt pass. Oppover mot neste demning er delen liten bakke før vi er ved Vikahillar-stemmen. Berget er bratt rundt vatnet, men ligger fint til og speiler seg selv i minnene om bergdrift. 





Det regner tett, så selv om vi nok er nærmest halvveis etter 1,5 km blir det ingen lunsj. Vi tar med oss et bilde av Salastemmen, som er smart bygget i et trang pass, og fortsetter raskt oppover i et mer åpent lende. 

Salastemma

Det er tett med tjern mellom de glatte bergene sørover mot Krokavatnet, så mange motiver dukker opp, når jeg tar sjansen på å ta frem kameraet mellom regnbygene.


Krokavatnet

Vi runder mot vest og går på høyden langs Krokavatnet noen hundre meter før vi vender mot havet og passerer små tjern og opptil flere heller.




Terrenget er kupert hele veien med innslag av steinhauger og gruveåpninger, som vitner om gullhåpet som forsvant for 112 år siden. 



Vi kommer snart ut på en høyde der vi ser hele området hvor gruveselskapet styrte på. Det var to store selskap som prøvde seg her, med full drift av steinknusing, smelteverk og transport. De hadde til og med en liten jernbane og servicebedrifter av alle slag. 

Lykling


Nå går vi ned bakkene til sentrum av gruveområdet der det nå går bilvei. Langs bilveien passerer vi rester av bygninger, demninger og steinhauger. Det var nok ikke like billedskjønt for 112 år siden, men i dag er området pyntet på og fremstår som idyllisk og fredelig. 




Enkel
Tid: ca. 1 time rundtur
Distanse: 4 km rundtur
Høydeforskjell: 50m
Terreng: Skogssti, berg, myr, småkupert, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar