Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



mandag 18. juli 2022

Saksa

Tinderne

Juli 2022 oppholdt vi oss i Romsdal og Sunnmøre for å date berømte tinder i noen av Norges mest fryktede og trolske fjell. Det ble et opphold med mye dårlig vær, og ikke spesielt tett mellom turdagene, men de turene vi gikk var så fantastiske at de veide opp for alle regndagene i mellom. 

Date VI
Saksa


Det skiftende været gjør at vi benytter neste regndag på å flytte fra Ørsta sentrum til hjertet av Sunnmørsalpene. Urkebygda er ei lita bygd som er rik på turmuligheter. Her ligger den 
majestetiske toppen Slogen, brattbakken Saksa og den vakre ryggen fra Klokksegga til Jenteskaret (Urke-egga) Alle disse har vi funnet som interessante turmål. Det er harde turer, men vi har en plan for å klare det mellom regnværet. Urkebygda er en entusiastisk liten bygd. Her driver de lokale landhandel og camping, nesten på dugnad. Nede ved fjorden er det kafé og bar, så her ser det ut som vi skal kunne trives en stund. Etter etablering av basecamp får vi etpar regnværsdager, og avventer toppturene. Men i dag er vi klare.


I 2015 ble ruta opp til den bratte Saksa oppgradert, etter lokal innsats og engasjement, og fjern arbeidshjelp fra Nepal. Dermed skal alt ligge til rette for en bratt dag til fjells. Saksa ser vi fra basecamp. og fra Saksa kan man se ned til basecamp. Stigningen opp er på 1000 meter, fordelt på 3 km. Fra campingen er det 50 meter til stistart, så her går vi på tur rett "hjemmefra". 


Vi tar en snarvei gjennom skogen og kommer opp på en grusvei som vi følger 3-400 meter. Da begynner den første bratte "veggen". Gjennom skogen går vi på skogsti svært bratt oppover. Det har regnet mye i sommer, så enkelte parter er gjørmete, men her er det også innslag av steintrapper, spesielt i den øvre delen av skogen. 




Den første veggen tar oss opp 250 høydemeter. På kanten til Leknesdalen står ei bu med nydelig utsikt over Urke og Norangsfjorden. Den kalles Bentebu og er oppkalt etter intiativtaker Bente Åmbakk som sørget for de fine stiene vi kan gå i dag. Selv gikk hun bort før verket ble fullført.



Utsikt fra Bentebu

Ruta slakker nå ut inn i Leknesdalen. På vår venstre side ligger Leknesnakken, men vi skal mye høyere enn det. Vi går gjennom noe myrlendt terreng opp mot nord. Stigningen her er ikke like bratt, og går gjennom skogkledd område helt til vi kommer til selveste brattura. 

Leknesdalen

Leknesnakken

Så ligger veggen der foran oss. Vi er på 600 moh og har et 400 meter sammenhengende bratt ur foran oss. 


I starten er stien vennlig og går i kuverter opp gjennom mer og mer glissent kratt. Bratthenget er sugende nedenfor oss etterhvert som vi stadig når nye høyder. Utsynet blir bedre og bedre, og bakken brattere.

Slogen høyreist over Norangsfjorden


Midt i bakken kommer vi til ett klatreparti. Her er det lagt ut kjetting, men fjellet er fortsatt litt sleipt, så vi klamrer oss fast og karrer oss forsiktig over stupet. Ovenfor smalner stien før vi kommer til steinur.




Store deler av den siste ura er trappelagt av sherpaer. Etter 7 år har noe av den rast ut, men "råsa" (lokalt for sti) er fortsatt intakt, og letter oppgangen. Ura tar dermed ikke så lang tid, hadde det ikke vært for omliggende motiv...

Stålberghornet rett i fleisen



Hjørundfjorden, Sæbø t.v.

Nå klyver vi rett til den første toppen 1044 moh. Der er det et lite platå, og en kant til stupet på andre siden. Der oppe kan vi se rett ned i Uskedalen og hele veien fra Urke-egga til Slogen. 



Omtrent alt rundt oss ser heseblesende ut, og det er det nok også. Turen opp til Saksa er bratt, men på fine og gode stier opp, kjennes ikke turen alt for anstrengende ut. Vi setter oss ned for å lage en enkel middag, men først må Godama prøve ut skjebnen....



Er man enda mer vågal kan man ta gå gjennom det luftige skaret og opp til topp 2 som er 22 meter høyere og evt videre på en egg til selveste Saksa, 30 meter høyere. Men vi er så fornøyd med dagens prestasjon, og de fantastiske omgivelsene, at vi sier det er greit, og vender nesen ned igjen. 1000 høydemeter i nedoverbakke...

De høyeste toppene på Saksa ligger 22-30 meter høyere, med et luftig skar mellom

Denne turen var en fantastisk opplevelse, spesielt de siste hundre høydemetrene oppover. Den kan fint gåes i alle aldre som har bena med seg, og man kan bruke mye kortere tid enn vi brukte. Men skal man på gotur, må man ta seg tid, heller enn å haste avgårde. Det gjorde vi idag, og angrer ikke...

Krevende
Tid: 5-6 t t/r i goturtempo (7 timer m.middag)
Distanse: 6 km t/r
Høydeforskjell: 1010 m
Terreng: Grusvei, skogssti, sherpatrapper, skiltet


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar