Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 5. august 2023

Nordheia


Vi har hørt om turen og sett at den er der. Nordheia liger nord for Buer i Åbødalen og under Kvelvanuten. I dag passer det bra å gå den. Dermed kjører vi opp en sensommerdag til Buer for å gå ruta over heia. 

Buer
Vi går over myrene og mot takhidler. Denne stien fulgte vi til Sandvasshytta på forsommeren for 5 år siden. Over myrene er det gode plankebruer, så vi går tørrskodd innover mot dalen, Store Trongjo.


En overraskelse på turen er at det i den trange dalen nå er ryddet bred turveg. Kanskje det blir fint å gå på ski her i vinter? Nå på sensommeren ser det mer ut som et sår i villmarka, så gidder ikke ta bilde av det. Tross synet av vegen tar det oss raskt og enkelt frem til Takhidler, hvor vi setter oss ned for en rask drikkepause.


Takhidler
Videre fra Takhidler er det slutt på bulldozer-spor og vi går over på god fjellsti igjen. Når stien flater litt ut igjen ser vi skilting over Nordheia, og over til Buer. Opp mot Nordheia er det svært bratt, så nå får vi kjenne puls og pust, som til nå nesten har blir fremmed for oss. 



Mot Vio



Nå skjønner vi hvor heldig vi er med været i dag. Vi får varme sommerfarger hvor vi enn snur oss. Men  det har regnet hele sommeren. Og her går vi, i et værvindu på 2-3 timer. På bakketoppen er vi nå ca, 700 moh, og terrenget ligner høyfjell. Det er flere vannpytter som speiler himmelen nydelig her oppe, og sommerfuglene har også tatt sommerferie. 





Over heia heller det ned mot Moringsdalen, som ligger der vakkert under bratta til Buernuten (Liasetnuten). Der nede ligger en enslig hytta. Elva renner fint nedover, regulert som den er, stakkar. 



Ned mot Buer går vi nå på en gammel anleggsvei. Denne er fra tiden da det ble bygget vannkraft lenger opp i fjellet. Nå fremstår den mer gjengross, og som en gammel kjerrevei. Vi krysser elva et par ganger og til slutt bratt ned til Buer før turen er over





Denne turen ovverrasket oss med hvor fin den er, hvor bratt er var og hvor vill den er. Her skulle vi tatt middagspause...

Middels
Tid: ca. 2 -3 timer
Distanse: 6 km
Høydeforskjell: 330 m
Terreng: Merket sti, skiltet, bratte partier, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar