Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 15. juli 2017

Storelva i Sauda


Storelva i Sauda har vært sentral i byens industriutvikling. Den er en del av vassdraget som har blitt en av Rogalands store energiforsyninger. Elva har også lagd problemer nede i sentrum, med sine voldsomme vannmengder om våren, når snø fra fjellene som omringer byen skal smelte og renne til fjords. Dermed har den blitt godt regulert, og lager ikke så mye problemer lenger. Langs denne elva er det opparbeidet gode trillbare stier, og det er denne vi prøver oss på i dag.

Andedammen
Oppstarten blir ved Andedammen, et område ovenfor fabrikken, som er fylt opp med fugler, dyr og fisk, som en liten dyrepark til stor glede for besøkende. Det vrimler også av pokemon i dette området, noe som har blitt satt ut i senere tid. Vi tar en god titt før vi setter i gang ruta oppover elva.

Gode turstier langs elva
Det er gode trillestier og lettgått langs elva. Stien leder oss gjennom løvskog og innimellom dukker det opp benk, bord eller et grindahus, for de som synes 200 meter er vel drøyt uten pause.
Andre steder er reguleringen tydelig, og nå som høysommeren er her, tar vi sjansen på å leke på en av forbygningene. Det er ikke anbefalt, for sluser lenger opp i elva kan åpnes, uten forvarsel. Litt ekstremsport der, altså...


En veiviser lenger opp, forteller oss at denne ruta går helt til Lona, der elva går inn i det trange og bratte Almannagjuvet. Vi holder oss på den stien, og følger videre gjennom løvskog noen hundre meter til. 



Vår retur blir fra Kastfoss. Her er det for kronglete for permobil, og ved fossen er det dessuten trapp. Men jeg må stikke innover en tur for å se disse hyllene som er bygd i fjellet, i trygg avstand over elva. Og i dag blir jeg også imponert. Denne gangen over disse fine hyllene langs elva. De hadde nok en industriell nytte den gang da røykteppet fra fabrikken pakket inn hele Sauda, men i dag er det ren luft, nydelig natur, og da er slike byggverk ganske kule, og kjekke å bruke for allmennheten...




Så ble det en kort tur. Det er i ca. 1 km til Kastfoss, men stien går 3-4 kilometer lengre opp langs elva, så det får vi ta uten hjul en gang.

Tid: ca. 30-60 min
Lengde: ca. 2 km t/r
Terreng: Gruset turvei, flatt
Vanskelighetsgrad: Enkel



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar