Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



onsdag 1. juli 2020

Telemarkskanalen: Dalen-Bandaksli

Telemarkeringen

Gamle Telemark er et av våre mest innholdsrike fylker,  fra høye fjell og vidde i nord,  dype daler i vest og nydelig skjærgård i sør. Innholdsrikt er det også på kultur, med skihistorie, byggeteknikker og vår eldste industri her til lands. Et Norge i miniatyr. Verdt å oppleve. 
For 8 år siden markerte vi nordfylket med høye fjell og vide vidder. 
I årets sommergotur reiser vi rundt og markerer store deler av Vest-Telemark,  fra padling gjennom Telemarkskanalen, til fjellturer og andre padleparadis.

Del 1

Telemarkskanalen: Dalen - Bandaksli

Vi visste lite om Telemarkskanalen før vi var i den. Men vi hadde sett nydelige bilder med stille vann, og korte rapporter som ikke sa veldig mye om hva det egentlig innebar. Å padle Telemarkskanalen ble en oppgradering av våre kajakk-kunnskaper, og en minnerik opplevelse av nye landskap. Vi etablerte en midlertidig basecamp i Kanalcampingen i Lunde, som også var utgangspunktet for transport til Dalen. På 4 dager skulle vi padle strekningen fra Dalen til Ulefoss. 81 km med 3 store innsjøer, 3 strømmer og 5 sluser.

Lunde sluser 
Basecamp Lunde
Første dag på kanalen drar vi med oss fullastede kajakker på kanalbåten "Henrik Ibsen" og får en lang reise fra Lunde,  opp to sluseanlegg, over 3 store innsjøer og inn til Dalen innerst i Bandak.

Klar for lossing av fullastede kajakker
Første overnatting planla vi til soveboksen i Bandaksli. For å komme dit skulle vi padle en mil fra Dalen. Bandak er lunefull. Dette står det lite om i brosjyrene, men burde vært bedre beskrevet. Innsjøen er omgitt av høye fjell som en vestlandsfjord og vannet kan endre seg raskt etter vindforholdene. Vår lykke var at vi ville få vind i ryggen de neste tre dagene, men lite visste vi om hvordan innsjøen ville oppføre seg.

Goodbye Dalen og Henrik Ibsen
Ved brygga i Dalen er det noen steinheller som er greie å legge ut kajakkene fra. Vi kommer oss greit ned i de og starter snart første etappe. Det er en liten bris over vannet nå på kvelden, så noen små bølger er det, men ikke avskrekkende. Med vind i ryggen kommer vi oss raskt forbi Renes og legger Dalen bak oss.

Renes
Vi er omgitt av høye fjell. Det mektige landskapet omkranser oss, og vi skjønner at vi er svært små i denne store innsjøen. Bandak er hele 27 km lang, og vi har aldri padlet mer en 15 km på en dag, så vi har forberedt oss for minst 2 dager på innsjøen. 


Høgnes
Bandak er 27 km lang
Halvveis til Bandaksli kommer vi til Lauvvik. Her ligger det noen fine små holmer tatt rett ut av nasjonalromantikken med 3 smågårder liggende langs fjæra. Vi bruker litt tid til å nyte stille vann og nydelige motiver.

Lauvvik


Det er mulig å campe på Lauvvikøyane
Vi har et stykke igjen når vi padler videre. Vi har teltet med oss, men langs fjorden er det bratte fjellsider og ingen plass å gå i land, så vi komme frem til Bandaksli og soveboksen i kveld. Rundt neste nes ser vi bare frem til neste nes, og sjøen virker uendelig. Men erfaringen fra kanalbåten gjør at vi ikke dummer oss ut med den tanken.


Etter 2 timer og 10 km på fjorden kommer vi til Bandaksli. Der er det en fin strand, så vi kommer oss lett til land og kan innlosjere oss i soveboksene. Middag har vi fått på kanalbåten, så vi trenger bare litt chips og drikke før vi legger oss.

Bandaksli 

Fin strand å legge til i Bandaksli
Kos på brygga i magisk kveldslys
Vi er både begeistret, imponert over oss selv og optimistiske på de neste padledagene. Men dagen i morgen skal bli en oppgradering av padlekunnskapene våre.....

Middels
(Dalen-Bandaksli)
Tid: ca. 2 timer 
Distanse: 10 km
Landskap: Innsjø, eksponert for raske endringer i vindstyrke og bølgehøyde 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar