Telemarkeringen
Gamle Telemark er et av våre mest innholdsrike fylker, fra høye fjell og vidde i nord, dype daler i vest og nydelig skjærgård i sør. Innholdsrikt er det også på kultur, med skihistorie, byggeteknikker og vår eldste industri her til lands. Et Norge i miniatyr. Verdt å oppleve.
For 8 år siden markerte vi nordfylket med høye fjell og vide vidder.
I årets sommergotur reiser vi rundt og markerer store deler av Vest-Telemark, fra padling gjennom Telemarkskanalen, til fjellturer og andre padleparadis.
Del 5
Rui og Eidsborg
Vi har flyttet basecamp til Kviteseid. Her parkerer vi campingvogna på en bobilparkering og er snart i gang med å planlegge neste tur. Vi har flere ganger hørt om Lårdalstigen, men etter å ha bladd igjennom 10 brosjyrer er det andre ting som vi blir interesserte i:
Rui-jentene var et kortvokst søskenpar som bodde oppe i lia ovenfor Dalen i Tokke. Disse fikk bred oppmerksomhet for sin nøysomme og enkle naturlivsstil på fjellgarden Rui. Etter deres død på 60-tallet har de blitt levende legender og kanskje de siste som levde på gammelt vis i Telemark.
Vi skal følge stien fra Dalen opp til garden, fortsette opp til "brynesteinsbygda" Eidsborg, telte i området, for så å gå Lårdalsstigen dagen etterpå. 2-dagersturen er på til sammen 21 km med tung sekk. For å få til dette parkerer vi bilen i Lårdal, og kommer oss atter en gang med kanalbåten Henrik Ibsen inn til Dalen. Den er forsinket i dag, så vi får en senere turstart enn først regnet med.
Henrik Ibsen kommer til Lårdal |
Det er folk på garden. Kunstneren Åsmund Haukelidseter har overtatt gården etter Rui-søstrene, men det er ikke tilfeldig. For familien hans var nærmeste nabo til søstrene, og overtok gården etter deres bortgang. Her har Åsmund innredet atelier i det gamle stabburet, samtidig som han og familien ivaretar gården. Et overraskende og spennende møte.
Vi har bare gått 1,5 km og må videre. Henrik Ibsen var forsinket i dag, så vi kom sent til Dalen, og nå har det allerede blitt kveld. Veien videre går mot Eidsborg, hvor det ligger et historisk steinbrudd. Her ble det utvunnet brynestein frem til "bruk og kast generasjonen" arvet jorden.
Stien opp dit går gjennom tett skog, på en gammel ferdselsveg og noe inn på skogstier. Stien går litt opp, ned bort og frem, og forvirrer retningssansen, men etter 1,5 time er vi oppe i den nedlagte bygda. Her er det Vest-Telemark Museum som har hentet inn laft og tømmerhus til et bygdetun. Ved museet står også ærverdige Eidsborg stavkirke, og Norges eldste bevarte lafthus fra 1300-tallet.
Men det skumrer fort i bygda, og vi har 2 km ned til stistart Lårdalstigen. Vi trasker nedover på asfalt, og skynder oss inn i naturopplevelsen igjen. Bare 700 meter fra hovedveien finner vi teltplass på den andre Rui (Rue står det på kartet) der det er et like gammelt småbruk, forlatt og ensomt. Helt perfekt for en teltovernatting.
Rui (Rue) |
Middels
Tid: ca. 3 timer i rolig tempo
Distanse: 7 km
Høydeforskjell: 500 m
Terreng: Gangsti, kjerrevei, sherpatrapper, skogssti, asfalt, våte partier, bratte partier
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar