Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



mandag 9. oktober 2023

Brekkestølnuten 1040 moh.


Det er spesielt vinterstid vi snakker om denne fjelltoppen, når vi er på Basecamp Gohytta i Svandalen. Denne toppen er et yndet mål for skiturer, med perfekt helling og muligheter for enkel frikjøring. Klatreturen er på 740 høydemeter, men nedover er ikke det en lang tur på ski. Mange rasfarlige vintre har holdt oss tilbake, så nå, - når vi får den siste av 3 godværsdager denne høstferien, tar vi oss en ekskursjon opp til toppen.

Med nuten i sikte fra Skeivane

Vi starter fra Skeivane nederst i Nordstøldalen. Fra 300 moh går vi lett på grusvei opp til Risbrua, og tar av på skogssti. Stien starter nokså flatt, med tanke på alle høydemeterne vi skal opp i dag. Vi følger stien først langs elva, så inn i bratte bjørkeskogen opp til tregrensa 550 moh.


Hovlandsnuten på andre siden av dalen



Nå åpenbarer det seg en enorm lynghei som brekkes av noen fossefall av Grødalselva. Midt i lia ligger Litlastølen, omkranset av blåbærlyng, krekling og tyttebærlyng. Faktisk ser vi nå at vi står midt i masse modne tyttebær, og bestemmer oss raskt for å plukke med oss noe på nedturen. Godama må selvsagt smake på blåbærene, med en del av de er vasne nå, så vi bygger heller opp forventningene til de røde små.




Ved Litlastøl

Lia brekker seg mot Grødalen ca 700 moh og vi brekker hardt mot venstre hvor vi skal fortsette ruta på svaberg. Vi får et langt parti med svaberg i Brekkestølslia opp til ca.900 moh. 


Grødalselva



Brekkestølsheia



Svaberget strekker seg langt oppover



Vannpyttene var delvis frosne etter mange kalde dager

Siste del av ruta går vi på en siste gressbakke bratt opp de siste hundre høydemetrene, før det flate mer ut mot toppunktet. Her får vi se en uventet utsikt. Vi ser nemlig rett bort til Ulvanosa i Kvinnherad, og skjærgården utenfor... 

ca 100 høydemeter under toppunktet


Toppunktet 1040 moh

Men det blåser vinterlig her oppe, så vi velger å ta nista litt lenger ned i gressbakken, før vi går lett nedover svabergene og til tyttebærlia for en god sankningsøkt, som gir oss syltetøy og trollkrem resten av høstferien. For resten av ferien blir det uvær...




Middels
Tid: 3-4 t t/r
Distanse: 8 km
Høydeforskjell 740 m
Terreng: grusveg, skogssti, berg, bratt, tørt


Ut.no



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar