Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 29. oktober 2023

Tengdal på en klar høstdag


Det er ganske nøyaktig 11 år siden vi gikk opp til dette lille naturskjønne dalsøkket. I motsetning til den gangen har vi nå et nydelig klart høstvær, og er klar for en ordentlig gotur med kaffe og sjokolade. Vi starter opp fra parkering ved Tverråna i Åbødalen, og går opp brattbakken til en parkeringsplass nedenfor Liabrekka.





Det er Liabrekka vi skal opp den første brattbakken. Vi går et par svinger på god kjerrevei og får pulsen i gang, men vet godt at det er harde bakker med totalt 250 høydemeter før vi er oppe i dalsøkket. Enda brattere går det opp mot Midt-lia og da kommer vi inn i granskauen med litt skygge. 

Liabrekka

Midt-lia

Etter en drøy halvtime er vi ferdig med bakkene og har Tengdal foran oss. Dette dalsøkket har en fin liten klynge med gamle fjellhytter. I dalsiden fosser Tengdalselva nedover og oppe til høyre / nord ligger Tengdalsnuten. 

Tengdal

Over Tengdalselva, med Tengdalsnuten bakover


Vi snakker med noen lokale hytteeiere og de beskriver turen opp til Tengdalsnuten som en tydelig og fin sti. Nuten ligger 630 høydemeter over hyttegrenda. Dette høres fristende ut, så turen settes på ønskelista til neste gang det er sommertid. I dag går nemlig sola ned før kl.17 og vi må klare oss med en kortere ettermiddagstur. Vi er allerede sent ute... 



Vi går litt opp i fosslia for å finne kaffeplasse, men den kalde vinden blir kaldere, så vi snur og går ned til Tengdal igjen. Det er ei hytte i tjukke slekta som Godama vil se i dag så vi tusler forbi hyttegrenda og nedover mot Skitkleiv. 




Søtebekk renner forfrossent, mens kulda enda ikke har fått tak i Tengdalselva. Nedover langs elva og over myrene er det delvis opparbeidet sti, bruer og klopper, men vi må tåle litt fuktig terreng ned i lia før vi finner hytta `ans onkel, og setter oss ned for en kjapp kaffe og sjokolade, før vi går hjem, - litt etter skyggen...



Enkel / Middels
Tid: 1,5 t t/r
Distanse: 4 km t/r
Høydeforskjell: 250 m
Terreng: Grusveg, kjerreveg, fjellsti, bratt, våte partier


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar