Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 1. oktober 2023

Nevroldsnuten 1034 moh


Vi har gått feil her før, men da fulgte vi en turbeskrivelse på UT.no der trackingen sendte oss ut i buskas og skrenter. Denne gangen står det mer research bak, og det viser seg ikke å være så vanskelig. Skiltet står der på en lyktestolpe, så da er det bare å følge stien oppover.


Nevroldsnuten ser bratt ut, uansett hvilken vinkel du ser den fra. Men vi skal erfare noe helt annet på den ruta vi går i dag. Fra start ligger bakken slakt opp mot fjellet. Vi går i blåbærmarka forbi Storestølen og inn i løvskogen. 


Storestølen 532 moh

Brekka

Brekka er brattere og gir mer og mer utsikt over Slettedalen. Men selva fjellopplevelser kommer oppe i Lågaheia, som er et myrområde på et platå ca. 700 moh. Her ligger myrene urørt, uten innslag av kraftledninger, hytter eller veier.





Lågaheia 700-800 moh

Nevroldsnuten 300 meter ovenfor

Videre er stigningen fortsatt jevn, men nå går terrenget over i svaberg, som vi følger opp til 850 moh. Vi befinner oss nå på sørsiden av toppen og får utsikt mot Saudafjorden og Hereimsdalen. Det er lett å gå på svaberg, så vi fryder oss over turen så langt. Med unntak av et kort bratt parti i Brekka, har ruta vært jevn og enkel å følge. 





Neste platå vi kommer til er ca. 900 moh. Her opp renner bekkene idyllisk fra småtjern og stuper over kanten ned mot Hereimsdalen. Vi kunne sett helt inn til Svandalen, men skyene danser fint over dalførene så vi får heller nyte synet av været.



Hereimsdalen i bunnen av dalen 400 metere lavere



Det er en kort bratt kneik opp til topp-platået til nuten, men så er det bare å vandre en halv kilometer i slakk oppoverbakke til toppunktet. 

Utsikt sørvest til Saudafjorden og Svandalen. Reinsnuten i sørøst


Med utsikt helt til Svandalen og Husteveitsåta


Slakk bakke mot toppen

Saudafjorden i bakgrunnen


Nevroldsnuten 1034 moh

På nuten blir det en kort kaffe og stående buffet. Det er kaldt trekk fra vinter, så noen lang pause blir det ikke før vi vender nesen tilbake. Om slakk bakke er lett oppover er den ekstra lett nedover, så vi nyter tanken og stopper opp nede ved Storastølen hvor Godama finner blåbær, som forsvinner rett i munnen.



Middels
Tid: 4-5 t t/r
Distanse: ca. 9 km t/r
Høydeforskjell: 540 m
Terreng: skogsstiene, fjellsti, jevn stigning, bratte partier, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar