Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 28. oktober 2023

Fossdal

Fossdal, sett fra Buerfjellet

For tre uker siden gikk vi over Buerfjellet med en fantastisk utsikt over Åbødalen. Det vi la spesielt merke til var Fossdal, og da kom det et turmål opp på ønskelista. Så etter tre uker er vi her på en korttur opp til dalen. 


Oppstart er ved parkering på Kraggamyra ved Mjelkehaug, et par hundre meter før Buer i Åbødalen. Der møter vi to inneklemte lam som venter på sin siste reise. Vi gir dem et trøstende klapp, mens vi tenker fremover, - til pinnekjøttet...


Fra Kraggamyra går det sti over enkle klopper og frem til Buerelva. Terrenget her er særegent med små hauger liggende rundt, så vi slynger oss mellom de før vi kommer frem til den gode brua og skilting i alle retninger.

Bru over Buerelva


Vi følger stien videre bratt opp ei lita kneik, før vi går gjennom myrlendt terreng opp mot Kuvestølen. Nå kommer vi nærmere fossen og lia vi skal gå opp til dalen. Vi holder godt til høyre for fossen, og bratt opp lia på gode stier helt til vi er oppe på en høyde over Fossdalsvatnet. 

Ved Kuvestølen



Utsikt til Buer med Moringdalen bak

Her får vi nærsyn til det vi så i det fjerne for tre uker siden. Dalen er omkranset av bratte fjellsider med mange fosser som har gitt navn til dalsøkket. Nå har vinteren begynt å krype inn i landskapet og fjelltoppene er snødekte. Det blir et mektig møte mellom høst og vinter, og en kopp kaffe før vi vander tilbake. 

Fossdalsvatnet og Kuvestølsnuten

Enkel
Tid: 1,5 t t/r
Distanse: 4 km t/r
Høydeforskjell: 225 m
Terreng: Skogssti, fjellsti, bratte partier, våte partier, delvis merket, skiltet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar