Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



torsdag 20. juni 2024

Bukkenibba og resten av fjellet


Dette kan høres ut som en skikkelig fjelltur, med 3 topper som innslag. Men det er egentlig bare en skogstur med noen høydemeter på kjøpet. Vi har sett Bukkenibba fra veien og tenkt at det må gå an å komme seg opp dit, der den henger fint over Aurdal i Vats. Men vi har ikke sett noen beskrivelser om veien opp fra Aurdal, og skjønner nå at stien går fra Ølensvåg.

Bukkenibba fra veien

Boligfeltet Vågshagen i Ølensvåg

Vi finner en parkeringsplass ved skolen i Ølensvåg, men kjører heller opp gjennom boligfeltet til der hvor stistart egentlig er. Naboene synes det er greit og ønsker oss god tur.  Det er traktorveg de 200 første høydemetrene. Vegen er bratt den første kilometeren, men så går vi inn i skogen på skrått opp langs Middagsnuten, vårt første sjekkpunkt.

Bratt traktorvei

275 moh ender traktorvegen


Ved Øvste Stølskleiva er det skiltet til Middagsnuten og Skrubb. Vi tar avstikkeren og følger 200 meter ut til kanten 409 moh, hvor vi får god utsikt over Ølensvågen.

Ved Øvste Stølskleiva

Utsikt mot Ølensvåg

Nå returnerer vi til krysset og følger skilting til Skrubb. Dette er den andre toppen vi skal "bestige" i dag. Her går vi gjennom et myrlendt og fuktig område helt til toppunktet, hvor det er berg på en liten flekk. Skrubb ligger 457 moh, så vi har dratt på oss 50 høydemeter mer.

Skrubb med Aksla i bakgrunnen

Fra Skrubb ser vi bort på turens siste og høyeste punkt: Bukkenibba. Nå går vi bratt ned på nordenden av Skrubb og befinner oss i myrlendt terreng igjen. Vi følger stien mot Ølensvåg, før vi ser skilting mot Bukkenibba, og endrer retning mot sørvest.

Bukkenibba i sikte

Turen går mot kanten av fjellet, og etter en skogstur kan vi nå se rett ned i Aurdalen og bort på selveste Aksla, høyeste toppen i Vats. 

Aurdal, Fuglen i mideten

Nå er vi takknemlig for berg under beina, og det varer et par hundre meter før vi er på skogstur igjen, kommer over en liten høyde og ned i et søkk med et pent lite tjern. Derfra bærer det rett til topps på berget og ut på kanten mot Vats. Bukkenibba strekker seg opp til 490 moh. og der er det fin utsikt over Vats og diverse annet knask.


Vi setter oss ned med medbrakt tunfisksalat, og nyter utsynet, før vi kjenner gråværet på huden og starter returen.


Turen tilbake går vi på berg ned til Skrubblia, der vi nok en gang er på skogstur. Stien nedover er fuktige, men nedstigningen er snill og ikke spesielt bratt. Noen steder er merkingen utydelig, så vi krangler oss til beste vei og fortsetter...


Det er ellers lite å se i skogen, annet enn ei lita rød hytte, før vi etter en stund er tilbake på traktorvei, sivilisasjon og elbil.

Middels/Krevende
Tid: 3 t rundtur 
Distanse: 8 km rundtur
Høydeforskjell: 450 m (680 m totalt)
Terreng: Traktorveg, skogsti, bratte partier, myrlendt, fuktige partier

Ut.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar