Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 2. juni 2024

Langtur i Fitjarfjellene


I dag har vi planlagt en tur i Fitjar øst. Her er det trusler om vindmølleutbygging, slik at hele Fitjar blir ødelagt. Vi håper på at planene skrinlegges, men tar ikke sjansen, og går denne turen som kanskje siste sjanse for å oppleve vakre Fitjar, slik det burde ligge; i fred. På turen skal vi gå på høyeste toppen i både Fitjar og Stord kommune. Vi har hele dagen på oss og starter ved Grønestølen, der det er en parkeringsplass og infotavle. 


Vår tur starter opp traktorveien til stikryss midt i Hovlandsdalen 200 moh. Herfra fortsetter vi på fuktig sti mot Grønafjellet. Etterhvert blir den tørrere, men vi går i myrlendt terreng, så fuktige partier er det hele veien mot første sjekkpunkt: Tindeslottet. 


Steinhytta ligger ved Tindane, 590 moh og her er det fin utsikt over Langenuen, skipsleia mellom Stord og Tysnes. 


Fra toppunktet går vi i lett og bildeskjønt terreng mellom småvatn og tjern over Grønafjellet de neste 2 kilometerene og ned til neste stikryss


Vi ser nå Mosvatnet foran oss og har kommet ned på hovedåra mellom Stord og Fitjar. Denne ruta kalles "Stord på langs", og går fra Sandvik i Fitjar til Heio i Stord. Vi følger den delvis til Mehammarsåto. 



Denne delen av vår ruta i dag er også lett på gode tørre stier i slakt vilt terreng de neste 4 kilometerene. Vi passerer Djupatjørna og kan se vestover mot Kinno og Klovskardfjellet. Dit skal vi senere denne måneden. 


Mahammarsåto i sikte

Før vi kommer til Mehammarsåto, tar vi en liten avstikker til Fitjarhesten. Denne lille toppen er mer som et føll sammenlignet med fjordingen i Stord kommune, men er likevel høyest i Fitjar kommune. Dersom kommunene slår seg sammen, kommer denne toppen til å slite med omdømmet.

Fitjarhesten 678 moh

Fra Fitjarhesten går vi et par hundre meter til foten av det høyeste fjellet på øya Stord. Det blir en bratt stigning på 70 høydemeter rett opp til varden. 



Mehammarsåta 749 moh

Vi tar en pause i litt mindre vind ned i bakken før vi vender tilbake mot Mosvatnet i lettgått terreng. Det er  5 km ned til Svrtavatnet der hvor vi vender mot Hovlandsdalen og passerer Kvernavatnet.

Kvernavatnet
Kvernavatnet
Resten av ruta nedover Hovlandsdalen går i jevn nedoverbakke de siste 300 høydemeterne ned til parkeringsplassen.

Hovlandsdalen

Svært krevende
Tid: 7 timer rundtur
Distanse: 20 km
Høydeforskjell: 700 m (1030 m totalt)
Terreng: Kjerrevei, skogssti, fjellsti, jevn stigning, bratte partier, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar