Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



fredag 21. juni 2024

Grånuten i Vats


Det er endelig skoleferie og vi lar ikke turen vente på seg i det fine sommerværet vi har fått som åpning av en lang og innholdsrik ferie. Turen går til Grånuten i Vats. Vi var på nabotoppen "Fuglen" for 12 år siden. Den er like høy men er vendt mot Skjoldafjorden. I dag blir utsikten østover og vi går fra gamlehjemmet opp traktorvegen til fjells. Det er godt skiltet så vi er sikre på at vi skal nå til topps.


Traktorvegen er ikke spesielt bratt så det føles som en ferietur opp beitene. Det er en nydelig sommerdag, så feriefølelsen er god å få i ben og kropp.


275 moh tar vi av til en annen traktorveg og kommer snart til skogsti som leder oss inn i blandet skog opp til fjellkammen. Deler av dette partiet har små bratt kneiker, men er sikret med kjetting. Det er ikke eksponert. Nå vender stien i en halvbue opp på fjellkammen før vi er over tregrensa og får vid utsikt over Vats.




Oppe på platået ser vi en liten topp stikke opp, og vi tror først dette er toppen, men Grånuten skal vise seg å være den neste. Her på fjellplatået er det flere toppunkter som ligger mellom 500-537 moh, mens Grånuten er 532.

Mot Vatsfjorden og Frølandsvatnet



Det blir en kort rast med kaffekopp og sjokolade, før vi vender nesen nedover igjen. For nå er det sommer og det haster med en is. Den fikk vi nemlig ikke plass til i sekken...

Middels
Tid: 1,5- 2 t t/r
Distanse: 6,5 km t/r
Høydeforskjell: 512 m 
Terreng: Traktorveg, skogsti, berg, bratte partier

Ut.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar