Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 21. juli 2024

Kvarven 610 moh

Nordlendingen 2024

I 2015 utforsket Goturlaget Helgelandskysten og Lofoten på vei mot nord i Gobilen

I 2018 ble reisen til  Vesterålen og Lofoten vårt prosjekt "Nordlendingen" 

I år utforsker vi området fra Gildeskål til Hamarøy med basecamp i Storvika, Valnesfjord, Kjerringøy, Steigen, Hamarøy, og en bonuscamp på Rødøy som avslutning på et 3 uker langt eventyr i nord. For tiden har nordlendingene det beste sommerværet i landet, og det fikk vi gleden av å oppleve i år også..

Camp Kjerringøy


Det er ikke lett å finne plass å campe på Kjerringøy. Vi velger derfor å fricampe, og det er ikke vanskelig å finne. Vi ser en haug med bobiler på vei mot Kjerringøy handelssted, og etter en sjekk på campingplassen, der det er helt fullt, rigger vi basecamp på en gressmo ved Fjærkjerringa. Her får vi oppleve fallvindene fra fjellet om nettene, og sover med med vidåpne ører. 


Del 4 : Kvarven


Etter å ha rigget oss til og spist middag er klokka allerede kveld, men det betyr ikke noe i nord: I dag blir det en lettere tur til Kvarven, som visstnok skal ha en fantastisk utsikt mot tindene nord på halvøya. Vi kjører tilbake til den fulle campingplassen. Stistart er bare 100 meter bortenfor med parkeringsplass / fricamp til 3 biler, omtrent. 

Stistart ved Alsos

Klokka er nesten 22.00 når vi starter oppstigningen gjennom løvskogen. Det er god sti i jevn stigning og bare noen hundre meter oppe i lia begynner kveldslyset å leke med lange skygger og myke farger. 

Kvarven i sikte

Vi kommer til Hestmoen (300 moh) på en halvtime, og får den første utsikten mot Vestfjorden / Folda og helt til Lofotveggen. 

Hestmoen 300 moh




Men vi er bare halvveis opp. Videre fortsetter vi gjennom løvskog og over noen småmyrer til vi kommer opp i mer fjellterreng 400 moh.  Mot Bodø ser vi nå den karakteristiske Steigtinden bryte seg gjennom horisonten.


Nydelig terreng opp mot Kvarven




Nå får vi virkelig god sikt mot det høye fjellpartiet på Kjerringøy, med den høyeste Eidetinden, som vi planlegger å bestige i morgen. Foran bøller Strandåtinen og Opplitinden seg, men strekker ikke lenger enn opp mot 900 moh, mens Eidetinden passerer 1000...


I sør ser vi ned til Fjærkjerringa, der vi har strandet vest for fjellmassivet. Men det er enda et lite stykke til topps. Vi rasker på og satser på solnedgang også på denne toppen.




Vel fremme får vi et nytt magisk lys når sola gradvis går ned bak Lofotveggen. Horisonten er 8 mil unna, men bryter horisonten i en kunstnerisk strek, der sola forsøker å holde seg oppe, men til slutt legger seg bak Vestvågøya og tar seg en hvil. Om ikke lenge står den opp fra de døde.




Vi blir stående å skue oss rundt på det fantastiske landskapet i Salten og de omliggende tinder og fjell som er utallige her oppe. Men en dag må vi vende nesen under dyna, så vi begynner allerede å planlegge tindebestigningen i morgen...

Eidetinden t.h. er planen for i morgen

Mot Kjerringøy og Karlsøyvær

Mot Bodø / Salten

Sjunkhatten / Salten m.m.

Middels / Enkel
Tid: 2 t t/r + fotostopp ca. 1 time
Distanse: 7 km t/r
Høydeforskjell: 580 m
Terreng: Skogsti, løvskog, myrlendt, berg, jevn stigning, våte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar