Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



fredag 26. juli 2024

Prestkona 646 moh

Nordlendingen 2024

I 2015 utforsket Goturlaget Helgelandskysten og Lofoten på vei mot nord i Gobilen

I 2018 ble reisen til  Vesterålen og Lofoten vårt prosjekt "Nordlendingen" 

I år utforsker vi området fra Gildeskål til Hamarøy med basecamp i Storvika, Valnesfjord, Kjerringøy, Steigen, Hamarøy, og en bonuscamp på Rødøy som avslutning på et 3 uker langt eventyr i nord. For tiden har nordlendingene det beste sommerværet i landet, og det fikk vi gleden av å oppleve i år også..

Camp Steigen


Vi har regnvær i vente i morgen, og går inn for å fylle opp dagen så godt vi kan. Så vi leser oss opp på turmål og lar oss friste til Prestkona, som hylles like mye som Trohornet. Da blir det topptur igjen:

Del 8 : Prestkona 646 moh


Det er enkel beskrivelse av denne turen: Gå opp bakken, ta til høyre, gå opp bakken, for Prestkona er to lange bratte bakker med et flatere parti i midten. Vi starter omtrent 0 meter over havet, ved Joker, der det er god parkeringsplass på andre siden av veien, og der det også er god sjanse for is etterpå. Sånn sett veldig praktisk.

Toppen er synlig fra start

Vi går 20 meter før blåbærjenta mi ser rips, og blir ripsjente. Men vi tenker at vi venter til vi kommer ned igjen, og fortsetter inn i skogen noen hundre meter frem til vi kommer til en åkerlapp som heter Hestsletta. Hvis vi har grunn til å stoppe er det her, for her er det gapahuk og bålplass.  Foran oss reiser det seg en vegg av løvskog og berg. Vi ser ingen grunn til å stoppe og gir jernet...

Hestsletta

Svinestien går bratt opp i skogen

Stien opp er svært bratt. Det er nok en grunn til at den heter "Svinestien" Men i dag er er det tørt og fint i bakken. Langs stien vokser det ripsbusker blandet med braker og bjørk, og alle ser ut til å trives godt i fargerikt felleskap. I dette bratte partier slenger vi bak oss 250 høydemeter.



Vi har nå kommet opp til et lite platå mellom Prestkona og Hanekammen. Nok navn til å lage et sagn. Her får vi også god utsikt sørover mot basecamp Røssøya og Skottindan som ligger midt i kommunen. 

Prestkona i sikte

Hanekammen på vår venstre /vestre side er visstnok risikabel å klyve opp på, både pga av stupbratte fjell og stor rasfare, men vi ser en gjeng som er på vei dit likevel. Vi tar det trygge valget og følger stien mot Prestkona.

Hanekammen

Hanekammen (538 moh) er bratt og rasfarlig men folk går opp dit i dag

Det er nå en ny skog å krysse, men denne skogen ligger der med en snillere stigning enn den forrige, opp til tregrensa 100 høydemeter oppe i bakken. 

Over tregrensa ca. 350 moh

Ut av skogen går vi opp en gressbakke de siste 300 høydemetrene til topps. Det er veldig bratt og utsikten blir gradvis bedre på vei til eggen på toppen.


Utsikt mot Røssøya og Hanekammen

Utsikt mot Bøsanden og Trohornet

Skottindan t.v. Lofotveggen i horisonten t.h.

Vi er ikke fremme på toppen før vi har traversert 200 meter på eggen. Det er 600 meter stup på den ene siden og 400 meter brattbakke på andre siden, og selv om vi kjenner høyden godt, føles stien bort til toppunktet trygt, så lenge vi ikke detter ned...



Langs eggen har vi utsikt til ytterkantene i Steigen og nord til Hamarøy, vest til Lofoten.  Men det mest spennende er rennene og ryggene som springer nedover det stupbratte fjellet i alle retninger. 



Vi går ned igjen, men som jeg lovet blir det ripsbærplukking. Vi plukker med oss en halvliter og lager kortreist ripsbærsyltetøy, nok til en uke fremover. Da har vi to sorter selvplukkede sylteøy i kjøleskapet, og det skal vise seg å fortsette i den tralten... Men det er bare middagstid når vi kommer tilbake til basecamp, så denne dagen er ikke ferdig...

Krevende
Tid: 3 t t/r
Distanse: 4,5 km t/r
Høydeforskjell: 630 m
Terreng: skogsti, gressbakke, berg, bratt, tørt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar