Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



torsdag 1. august 2024

Nesstraumen

Nordlendingen 2024

I 2015 utforsket Goturlaget Helgelandskysten og Lofoten på vei mot nord i Gobilen

I 2018 ble reisen til  Vesterålen og Lofoten vårt prosjekt "Nordlendingen" 

I år utforsker vi området Salten,  fra Gildeskål til Hamarøy med basecamp i Storvika, Valnesfjord, Kjerringøy, Steigen, Hamarøy, og en bonuscamp på Rødøy som avslutning på et 3 uker langt eventyr i nord. For tiden har nordlendingene det beste sommerværet i landet, og det fikk vi gleden av å oppleve i år også..

Camp Hamarøy


Vi har fått et par dager med lavt skydekke, etter mange dager med sommer i nord. Denne dagen bestemmer vi oss derfor å ikke gå på topptur i skodda, med heller på småturer rundt basecamp Skutvik. 

Del 15: Nesstraumen



Sørøst for Skutvika ligger Nesodden og Nesstraumen.  Med sine 6 søstre er Nesstraumen blant Europas sterkeste tidevansstrømmer, og padling gjennom de krever ekspertise og mot. For her strømmer Nord-Atlanteren med all sin kraft gjennom grunnene mellom Sagfjorden og Kaldvågfjorden. Vi frarådes padling her, så istedet tar vi en ekskursjon langs strendende på Nesodden for å skue strømmene fra fastlandet. 


Oppstart er ved Nesberg. Her får vi Hamarøyskaftet og Vågsfjellet som bakteppe, og tripper nordover langs fjæra. Det kunne vært fredelig her, hadde ikke måkeforeldrene satt i gang full defensiv med stupende angrep for å jeg oss vekk. Men vi setter i gang og måkene roer seg.


Det er påfallende mange hvite strender i Nord-Norge og Nesodden er intet unntak. Innover alle småvikene vi passerer ser vi hvit fin sand langs breddene, med et teppe av rød tang ovenfor.


I området er det mange gravhauger fra bronsealderen, og Nesodden kan skryte på seg 1500 gammel bosetning. Kaldvågfjorden og Innhavet var nemlig en viktig skipsled beskyttet mot Vestfjorden. I enden av fjorden er det små eider og vatn som vikingene dro båtene gjennom for å komme til Ofoten på andre siden. I enden heter stedet Drag, som bokstavelig talt er hva det er.

Rekonstruksjon av gapahuk fra vikingtiden

Ute ved Nesodden kan vi se strømmen øke i kraft. Tidevansstrømmen er bred og livlig, og vi skjønner at det for oss finværspadlere er i meste laget. Men noen sjøfugler koser seg hvertfall. Vi kjenner dem ikke helt igjen på arten, så når høsten kommer gjør jeg et søk: Da snublet jeg over snømåka, men finner etterhvert ut at vi har sett et Tyvjo-par, som er en av de sårbare artene i Norge.




Vi fortsetter videre på den brede Storstranda, Litlstranda, før vi kommer til Sjøvoll og er inne i sivilisasjonen. 

Storstranda

Sjøvoll

Herfra er det bare landeveien tilbake til de temperamentsfulle måkene som jager oss vekk fra stedet igjen. På tide med lunsj i vårt eget rede...

Enkel
Tid: 1 time
Distanse: ca. 4 km
Terreng: Strandsti, landevei, flatt, våte partier, stort sett tørt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar