Nordlendingen 2024
I 2015 utforsket Goturlaget Helgelandskysten og Lofoten på vei mot nord i Gobilen
I 2018 ble reisen til Vesterålen og Lofoten vårt prosjekt "Nordlendingen"
Basecamp på hjul |
I år utforsker vi området fra Gildeskål til Hamarøy med basecamp i Storvika, Valnesfjord, Kjerringøy, Steigen, Hamarøy, og en bonuscamp på Rødøy som avslutning på et 3 uker langt eventyr i nord. For tiden har nordlendingene det beste sommerværet i landet, og det fikk vi gleden av å oppleve i år også..
Camp Storvika
Storvika Camping |
Det er min søster og svoger som lokker oss til Storvika, sør i Gildeskål kommune. Vi har egentlig planer om å dra nordover mot Sørfold og videre retning Hamarøy, men finværet, stranda og tjukkeste slekta overtaler oss til sydenferie på den vakre stranda. Vi kommer kjørende på 3.dagen fra Karmøy, og finner ikke ett eneste familiemedlem, men etablerer basecamp likevel. Etter en liten stund kommer søstera tuslende. De ligger på stranda og har tenkt å blir der, så vi lar oss overtale til badebukse...
Sanden i Storvika. Jura i Finnesfjellet til høyre (Foto: Ingeborg Dale) |
Mens vi ligger på stranda på en varm sommerdag, kjenner litt på ishavsvannet og kjøper is, så er det noen fjellformasjoner ytterst i vika som stadig opptar oppmerksomheten. Vi finner etterhvert ut at disse heter Finnesjura (Jura). Så da er det bare å søke blikket oppover på fjellet ovenfor som kalles Kua (Finnesfjellet). Vi spør svogeren om midnattsol, men er visst noen dager for sent til det, sånn her rett ved Polarsirkelen. Derimot kan vi finne solnedgangen om vi går opp på fjellet. Dermed er kveldsplanene lagt.
Del 1 : Finnesfjellet
Vi starter kl.23.00, for klokka kan man glemme når det er lyst døgnet rundt. I tillegg har varmen avtatt noe, så det er litt svalere. Men den største grunnen er at vi nå skal skue horisonten når sola såvidt går ned bak Lofotveggen.
Etter en lang fotostopp fortsetter vi oppover mot Kua (Finnesfjellet). Det tar ikke lang tid før vi er over tregrensa og kan se hele fjellmassivet som omslutter Storvika. Den høyeste toppen Høgnakken rager 500 meter høyere enn det vi skal i dag, og er en topp for off-piste entusiaster. Men et imponerende skue er den.
Høgnakken 1044 moh |
Vi håper på de siste solstrålene når vi løper opp til kanten av fjellet. Over kanten er det loddrett ned til fjæra nedenfor.
Stupbratt 500 meter ned til fjæra |
Ut mot horisonten kan vi klart se Værøy, Mosken og Lofotveggen der sola vandrer mellom fjelltoppene 85-125 km unna. Det er en lang solnedgang vi er vitne til, og en lang fotostopp blir det her oppe, mens vi vandrer gradvis mot toppunktet på kammen, til vi ikke ser sola lenger.
Lofotveggen i horisonten, Fugløya nærmest, Landegode bak t.h. |
Vi går opp til toppunktet og ser rett vest mot Høgnakken. Men den nærmeste toppen er Årfjellet, der vi hører noen fremmede fuglelyder, og kommer frem til at det må være lundefugl, der de klager seg gjennom barnepass og familiestresset. (Lyd: Lundefugl)
Etter solnedgang blir lyset bare enda mer magisk. Fargene kommer frem på en helt annen måte, og vegetasjonen vi ikke la merke til kommer frem i nattelyset.
Skjeggen på andre siden av vika, Kunna t.h. |
Vi blir lenge oppe på fjellet og kommer ikke ned ør kl. 02.00, med et stort gisp etter årets første eventyrlige opplevelse av sommer i Nordland.
Tid: 1,5- 2 t t/r + fotostopp 1-3 timer
Distanse: 4 km t/r
Høydeforskjell: 485 m (544 totalt)
Terreng: Skogsti, gressbakke, berg, bratte partier, tørt
Les mer fra
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar