Nordlendingen 2024
I 2015 utforsket Goturlaget Helgelandskysten og Lofoten på vei mot nord i Gobilen
I 2018 ble reisen til Vesterålen og Lofoten vårt prosjekt "Nordlendingen"
I år utforsker vi området fra Gildeskål til Hamarøy med basecamp i Storvika, Valnesfjord, Kjerringøy, Steigen, Hamarøy, og en bonuscamp på Rødøy som avslutning på et 3 uker langt eventyr i nord. For tiden har nordlendingene det beste sommerværet i landet, og det fikk vi gleden av å oppleve i år også..
Camp Steigen
Vi har forflyttet oss fra Kjerringøy og nordover til Steigen, hvor vi finner en selvbetjent campingplass på Engeløya. Steigen ligger nord for Folda, og lenger inn i Vestfjorden enn Kjerringøy. Fra Nordskot i Steigen arrangeres seilkonkurransen "Vestfjordseilasen" som "Hæringen" har deltatt i mange år.
Steigen har kulturhistorie fra romeralderen, og er en av de største jordbrukskommunene i Nordland, men vi er på jakt etter udyrket fjell, og upløyd hav. Her midt mellom turismen finner vi ro i flere dager, uten turistkøene i Lofoten eller Helgeland. Steigen er et paradis med fjellturer nok for et livsløp, men uten livsløpstandard. Sånn sett har vi det travelt...
Del 6 : Trohornet
Første fristelse er Trohornet, som omtales som en av de vakreste toppturene som finnes. Slik er fjellet hvertfall omtalt i det lokale friluftslaget og omegn. Vi tar sjansen på at det stemmer, og tenker at det i alle fall er vakkert. På en så vakker dag er det vel heller ikke mulig at noe blir stygt. Bare vindmøller...
Vi starter opp fra Mølleskog / Myklebostad, for Trohornet ligger nemlig på Myklebostadfjellet, og da må alt henge sammen. Det er god parkering, og mange biler står der fra før. Ikke overraskende på en så fin dag. Vi spaserer 20 meter før vi ser blådekt lyng. Godama som er blåbærjenta i egen person, begynner straks å innta antioksidanter, og jeg tenker dette kan bli en lang dag...
Men så er vi i gang på fine skogstier som delvis har ganske bratt stigning opp til 300 moh. Det er tørt og fint i Nordland denne sommeren, så stiene er også tørre og fine opp hele skogen. På vår venstre side stikker Prestkona opp og frister oss. Det blir ikke i dag.
Prestkona 646 moh |
Myklebostadfjellet: Ryggen vi skal følge til topps |
300 meter over havet åpenbarer en gress og lyngbakke seg opp til fortoppen. Den breier seg over hele fjellet som en kappe og lyser i mot oss med sommerens farger og himmelens blåfargeverk. Sommeren er helt på topp i det vi strekker bena opp den slakke bakken til kammen og Klekkstinden.
Mot Klekkstinden 566 moh |
Vi er nå bare 50 høydemeter under fjellets høyeste punkt, og har god sikt mot fjellmassivet i vest. Plutselig ser vi en havørn sveve majestetisk over oss. Vi er nok ikke noe lett bytte for den holder oss på avstand og konsentrerer seg om mindre smågnagere enn oss.
Ved Klekkstinden 566 moh |
Prestkona, hanekammen og Steigberget |
Sjefen |
Det er enkelt å gå på kamsiden, men vi må ned i et bredt dalsøkk før vi kan stange i hornet. Her er det mer stein og mindre vegetasjon. Flatura er lett å gå på og snart har vi siste bakken foran oss.
Vi går den siste bakken og over den øverste eggen frem til varden på toppen, og får en himmels utsikt på andre siden. Her lyser Bøsanden mot oss. Bøsanden har blitt en kultplass for fricampere (freak-campere), men fra Trohornet ser vi bare en bred hvit sand, med Mjeldberget voktende over seg.
Trohornet 645 moh |
I nord ser vi mot neste basecamp: Hamarøy, men i mellom ligger majestetiske Lundøya. I øst ser vi like inn i Innhavet. Det er en mektig panoramautsikt vi får, bare 645 moh, og vi nyter øyeblikket, mens vi planlegger en omvei på vei ned.
Mot Lundøya og Hamarøy |
Sætertinden og Innhavet. Skjelltuva t.h. |
Nå sikter vi mot Skjelltuva, som ligger over 200 meter lavere, men etpar kilometer nærmere den karakteristiske Sætertinden. Det blir en kort omvei, og snart er vi på vei ned fra dagen.
Skjelltuva |
Skjelltuva 430 moh |
Men dagen er enda tidlig kveld, og dette er det tidligste vi har startet på gotur denne sommeren. Vi fortsetter planleggingen for kvelden. Kanskje en kajakktur...? Men nede i lia blåner bærene mot oss igjen, så jeg går med på en aldri så liten dugnad. Vi plukker med oss nok blåbær til flere dagers syltetøy, og er fornøyd med kortreiste søtsaker...
Tid: 3-4 timer t/r
Distanse: ca. 9 km t/r
Høydeforskjell: 620 m (760 m totalt)
Terreng: Skogsti, fjellsti, lynghei, berg, ur, jevn stigning, bratte partier
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar