Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 11. september 2011

...å snu på Ulserhaug


I dag planla jeg en lang dagstur rundt Longåsdalen, med mål om to topper, èn egg, og èn turisthytte. Antall oppmøtte var èn, så kjernegruppen var halvert. Lett for... Værvarslingen viste pent og solgløtt på Karmøy, men overskyet i Skjold. Bra for en tur i bratt stigning og nye opplevelser. Runden skulle i følge UT.no ta til sammen 6 timer. Med pauser og omveier, kalkulerte jeg inn 10 timer. Planen var nemlig en omvei til Bårefjell, lange pauser med varme måltider, og rolig goturtempo med mye fotografering og tenking. Derfor var det greit å komme tidlig i gang.

Parkering i Bjordal
Jeg ankom Bjordal i Skjold kl.10.30, og sonderte plassen etter infoskilt og tursti-skilt. Her var det en tavle der leden min ikke var tegnet inn, så jeg måtte finkjemme mitt eget kart og gps, for å finne startpunktet. I dalen var det ingen mennesker, bare 2 bjeffende hunder på en gård og sau i hytt og pine.


Stien starter her bak fjøset til venstre
For interesserte, begynner stigningen mot Bårefjell (401 moh) bak fjøset på gården der oppe. Det brukte jeg ca 20-30 min på å finne ut. Men så var jeg i gang. Her var det merket sti, opp en traktorvei, 300 høydemeter bratt oppover.  Det var 4-5 kuverter, like mange bratte bakker, og 2-3 grinder, før jeg var oppe ved skiltingen til Bårefjell. Herfra var det ca. 10 minutter  opp til toppen. Det er verdt det, for der oppe er det fantastisk utsikt over Bjordalen, Ålfjorden, og Sveio. Jeg logget meg i fjellboka, og fant ut at jeg var nr.106 i år. Et stykke igjen til beskstallet til Besseggen....


Opp til Bårefjell (401 moh)

Utsikt mot Ålfjorden og Sveio, fra Bårefjell
Ned fra Bårefjellet, var jeg på traktorveien igjen, og fortsatte ca.200 meter, før jeg gikk på en våt og gjørmete sti opp til stidelet, der jeg tok av mot Longåsdalen og dagens toppunkt, Ulserhaug (631 moh). Herfra begynte de store naturopplevelsene. Jeg var på snaufjell, og med et dryss av småtopper rundt meg, idet jeg passerte store Skjerven. Vakkert!

Tjernet ved Høgahaugen, Vikefjellet bak
Det fristet med frokost, men gålysten meldte seg også, så jeg fortsatte til  Høgehaugen (457 moh) hvor jeg varmet opp vann til frokostblanding og kaffe.  Jeg hadde utsikt over Skinåstjørna og Grautvatnet, dessuten de markante toppene på Vikafjellet. Jeg så til og med helt til Siggjo (Bømlo) - noen sekunder, når skyene tynnet seg ut. Men idet jeg skulle drikke kaffen, kom regndråpene, og jeg pakket meg fort til gåstilling.

Jeg gikk videre over våte myrer og glatte svaberg, og i våte (igjen) kløfter og bekkefar. Regnet ga seg fort, men da jeg kom opp mellom to topper på ca. 530 moh, la skyene et slør over sikten, og det var så vidt jeg kunne skimte Ulserhaug foran meg; noen fantastiske fine klipper, som ble enda mer dramatisk idet skyene passerte i god fart. Jeg hadde nå ca. 100 meter stigning igjen, og sikten ble dårligere og dårligere. Jeg skjønte nå at utsikten jeg hadde sett var alt jeg fikk se i dag....


Gjennom trange våte daler mot Ulserhaug
Jeg hadde fjorårets skyscraping på Mjelkhaug friskt i minne, og var jeg lite lysten på å gå meg vill i fremmede fjell... Men stien opp var godt merket, selv om jeg villfarte meg etpar ganger. Gjennom vind og skyer hørte jeg snart krusninger av vatn, og skjønte at jeg nærmet meg toppen, for jeg leser kart, til info. Jeg passerte vatnet idet vindstyrken økte, og jeg kjente skyene fysisk herje forbi hodet mitt, men jeg visste at målet og toppunktet var nært, og klatret opp de siste glatte svabergene til jeg endelig så varden på toppen. Her oppe logget jeg meg i fjellboka, og fant ut at jeg var nr.90 i år.

Ulserhaug (631 moh)
Nå var det bare å finne den andre veien ned fra fjellet og ned til Longåsdalen. Jeg lette etter merking i vind og tett skylag, og fikk i øyeblikk se konturene av et vasnkelig terreng meg bratte fjellsider. Det ser sikkert annerledes ut i klart vær, men når jeg etter en halvtime enda ikke hadde funnet stien, begynte jeg  å tenke at retur var det tryggeste. Dette på tross av at turen ned til Longåsdalen nå bare var halvparten så langt... Rett før jeg snudde fant jeg malingsrester i berget, og håpet på at dette var veien ned. Jeg gikk ned i noe som lignet sti, men der stoppet det opp. Da tok jeg avgjørelsen: Utydelig merking, utydelige stier: Dette blir for risikabelt. Jeg snudde på Ulserhaug... Jeg var jo på gotur, ikke bærtur (!)På veien hjem tenkte jeg på om jeg skulle ta dette som en skuffelse. Jeg var ikke akkurat på Nordpolen... Men så kom minnene om en fin start, et fint utsiktspunkt på Bårefjell, og et dramatisk syn på Ulserhaug. Jo, dette var en opplevelse som var verdt turen (!) Skyer er også vakre. Når jeg attpåtil traff de første menneskene i dag, på vei ned, og de fortalte at det var en god avgjørelse å snu, da de også hadde opplevd at stien ned var vanskelig å finne, ble jeg glad, og gikk med lette skritt ned til bilen gjen, etter en ny kaffekopp på rasteplassen min...

Rundtur Longåsdalen / Vikefjellet

Tips om turen:
  • Stien går fra gården i Bjordalen, bak fjøset.
  • Det er svært vått, om det har regnet, så gode sko er en nøkkel til trivsel.
  • Svabergene er glatte etter regn, og med gjørme på skoene, kan det være en utfordring å klatre disse.
  • Hold deg til merkingen. Treffer du en sky, er det svært dårlig sikt. Ta med kart og kompass, ikke bare gps. 
  • Snu om du er usikker, det angrer ikke jeg på :-)

1 kommentar:

  1. Endre Bjørn Ladehaug20 juli, 2017

    Flott rapport. Beundrar folk som går i fjellet på trass av regn og skodde, eg likar ingen av delene. Eg var der i går, Bjordal-Ulserhaug tur-retur, var ikkje opp på Bårefjell. Veldig vått i råsa og i bakken, men flott utsikt.

    SvarSlett