Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 2. oktober 2011

Longåsdalen

Hytta i Longåsdalen
Etter  å ha rukket opp til Ulserhaug for 3 uker siden, men ikke frem til hytta i Longåsdalen, har målet vært å komme nettopp hit. Det ble den harde kjernen i Jacksonklanen og Østliklanen som tok vandringen opp til hytta der oppe i den frodige dalen.

Med vårt vanlige hell, så vi en haug med biler, parkert ved infotavla i Bjordal. Og i det en erfaren mann kom ut av en bil, tok jeg meg i å spørre om det var et arrangement på hytta i dag. Han kunne svare at i dag var dagen da bygdelaget skulle overta hytta fra DNT. Det fikk meg til å tenke...

Pitstopp i bakken
Dermed var det bare å følge flokken av folk som gikk oppover kjerreveien, i visshet om at vi var på rett vei. Det er en stigning på ca. 80 høydemeter fra Bjordalen, i begynnelsen. Med lyden av bekken som går et stenkast fra veien,  og nydelige oktoberfarger på løvtrærne, ble det en fin tur på kjerreveien opp dalen.Longåsdalsvatnet
Opp bakken kom vi til Longåsdalsvatnet på 192 moh, og herfra gikk det rimelig flatt innover mot hytta. Vatnet kunne vi se gjennom trærne, og Vassnuten reiste seg bratt 270 meter over vatnet. Vi så den ikke, da skylaget ble stadig lavere. Etter ca. 3 km kommer det en bekk å vasse over, og en til, før man kommer til enden av vatnet, og hytta rett etterpå. Det var klart i lufta da vi så hytta oppe i bakken. Der er det også benker og slengdisse, slik at barna har noe å... slenge seg i.

Vi klatret på berget over hytta, og satte i gang dagens matlaging. Jeg hadde skrytt på meg altfor mye bacon, og hadde i tillegg egg som skulle speile seg i glansen av smør. Fredrik varmet fort opp fiskekaker, og bidro også med rundstykker. Så ble det et skikkelig utemåltid i dag, før regndråpende ble påfallende.Inne i hytta
Nå trakk vi inn i åpen hytte der Vikebygd bygdelag feiret overtakelsen av hytta, med kaker, kaffe og hele den vakre fortellingen om DNT som ikke ville ha hytta, men bygdelaget som gjerne overtok. De fortalte at de hadde en intensjon om å holde åpen hytte hele tiden, så her er alle velkommen i all gjestelighet, til å oppføre seg, slik at hytta fortsatt kan være åpen i fremtiden. 


Det er også mange sengeplasser i hytta, og til den lille sum av 100,-/ 50,- kan man søke ly, om det frister til lengre opphold eller oppholdstid i lengdemeter. 

Vassnuten 461 moh så vi nesten på vi ned igjen.
Vi fortsatte ferden inn i fortiden, så i eventyrverden og deretter rett hjem. Se filmen, og du vil trolig forstå sammenhengen:


Veien inn Longåsdalen
Veien inn til hytta er drøye 4 km. Dermed ble det over 8 km gange på korte og lange ben. Det var en god tur for de minste, men med lite klaging og interessante samtaler om "Warcraft" ble dette en passende familietur, Vi brukte 59 min. og 56 sek. gange opp, - 1 t. 0 min. 4 sek. gange ned, i følge Jacskons tracker.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar