Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



søndag 2. januar 2011

Sålefjell fra Sørstokke

Etter julestri, julefeiring og mye innabords fra bordet, var det på tide å komme seg ut igjen. En liten tur ble det 1.dag i året, men i dag ble tur prioritert fra morgenen av.
Sørstokke
Søre Sålefjell er det høyeste punktet ("fjellet", som det heter blandt de innfødte) på Karmøy, og bestiges raskest fra Gruveveien i Sørstokke. Dette er en perfekt familietur for små ben, og selv om min sønn har vokst fra "små" til "større", var dette en passelig tur mens dagene var korte og kulda hadde satt inn. Vi startet fra starten og gikk Gruveveien opp til de gamle gruvene i området. Det er en halvtimes gange på god turvei opp til gruvene, og denne nydelige morgenen skinte sola lavt over myrvatnene. På veien kan man stoppe mange ganger, noe som Joachim hintet om hvert femte minutt, mens far presset frem at vi skulle gå opp til gruvene, før frokosten kunne inntas.

Søre Sålefjell
Her oppe kan barn leke trygt og fantasere om gruvedriften som ble nedlagt for hundre år siden. Og far kan lage skrønehistorier om gullalder, hardt arbeid og dype gruver. For her ble det vunnet ut metall noen  år, og det er en fin fasilitet på veien. Så frokost og kakao ble det før vi gikk videre mot toppen. Fra gruvene er det vanlig tursti, med plankebroer over de våteste partiene.  Vi gikk litt på tvers av alt, på et gammelt skispor fra jula, da isen fortsatt holdt 35 kilo og oppover (uten å nevne navn). Så ble det litt ekspedisjon av alt, da vi måtte forsere isglatte berg, snøfonner og bratte partier opp oppover. En stolt gutt nådde toppen, og han  mente at dette var et "mini-Mount Everest", sett fra sitt eget ståsted...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar