Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.fredag 24. februar 2012

Utsira øst


Det er andre dag på vår ekspedisjon på Utsira, og i dag går turen på øyas østliga halvdel.

Etter en god natts søvn, og en fin morgen med egg og bacon, tar vi med oss lette sekker og setter i gang vandringen nordover. Det er Trollstien vi nå skal gå. Ikke en lang sti, men en lengre tur, skal det vise seg.. Først går vi til "friluftsbadet" i Nordevågen. Her er det satt opp en hytte dekket til av fiskekasser. Et kunstverk, vil noen si.

Friluftsbadet
Vi plukker opp noen cacher her i Austremarka, og beveger oss i goturtempo til Vidsyn, der det er vidt syn, og en stein på størrelse med seg selv.

Vidsyn-steinen
Bergformasjonene i øst er mye glattere og polerte enn i vest. En kjentmann vi traff i går mener dette skyldes at vestsida stod under vann i istiden, mens østsida ble polert av isbreen. Etter sigende skal kanten av isen ha strukket seg midtveis på Utsira, og kanskje skyldes de store forskjellene på bergene akkurat dette...?


Vi passerer er myrlendt dalføre og noen fine steingarder, og trekker oss stadig østover. Vi går videre mot Måbjør, der kultiveringen viser sitt ansikt, med to vindmøller og et forskningsprosjekt med hydrogen, som det også finnes nok av her ute i vest.

Vindmølleparken ved Måbjør
Fra Måbjør går vi videre sørover, med et stort havområde som skiller oss fra Karmøy og fastlandet innafor. Havbruset er tydelig her ute, og med laber bris tar vinden godt i det lave landskapet. Det er kjørbare veier fra Måbjør og til Tressvik, der vårt neste mål er.


Josefshålå har en enkel historie å fortelle. For her gjemte Josef seg. Men vi er mest preget av nærheten til havet, når vi klatrer bergene ut hit. For havet slår nådeløst mot bergene, og vi er glade for at det ikke blåser mer...

Vi går nå vestover, gennom Austrheim og til Sørvikvågen, der vi plukker opp en godt gjemt cache, og vender nesa nordover igjen, denne gangen mot Hovland, og utsiktspunktet ved Loshytta på Børgjet (Berget, vil kanskje noen si) Her får et nytt vidsyn.

Sørvikvågen
Loshytta på Børgje
Tiden nærmer seg fergeavgang, og vi går i jevnt tempo via kommunehuset og like opp til Nordvikvågen, der en dønnete tur venter oss inn til Haugesund igjen. Eller for å vise det på en annen måte:
Rundtur Utsira øst
Distanse: ca.12 km
Vanskelighetsgrad: Lett
Terreng: Flatt,  gode stier og veier
Cacher i området: 15 + omegn

<<< Trykk på kartet for å zoome

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar