Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 26. februar 2012

Dalsnuten


En helgetur i Stavanger / Sandnes fristet til en topptur i gamle trakter. Jeg og godama tok turen opp til Gramstad, nord for Sandnes, og gikk målbevisst til toppen der en ser alt. I tiden da jeg bodde i området, var Dalsnuten den første og beste toppturen jeg gikk. Derfor var det naturlig å by på nettopp denne toppen.

Dalsnuten er et svært populært turmål for folk på Nord-Jæren, og det har i senere tid blitt etablert en DNT-kafe / hytte, som byr på familiære aktiviteter, ved Gramstad. Fra Gramstad finnes det flere turalternativer, og dagens mål er den mest familievennlige.

Godama ved Gramstadtjørna
Vintersola lå lavt over landskapet, og viste Gramstad fra sin beste side, da vi vandret fra parkeringen og inn disse fine grusete stiene. Vi tok raskt av ved Gramstadtjørna og gikk nordvest mot Dalsnuten. Toppen er synlig hele veien, og gir god motivasjon. Ikke er det spesielt langt heller, med sine knappe 2 km til topps.

Mot Dalsnuten
Vi nøt dagen og synet av Revholstjørn (Rævhålstjørn) i det vi gikk over det myrete terrenget i retning toppen. Ved foten av fjellet var stien oppdelt i flere retninger, så vi så på folk med lavmælte sko, og fulgte disse.

Fra nordvest "enden" av "Revholet" blir det bratt, men stien går i slynger, så det er i grunn ikke anstrengende på denne siden av fjellet.

Etter å ha gått i goturtempo en halvtime, var vi på toppen av Dalsnuten 323 moh, og kunne se hele Nord-Jæren, mot Kvitsøy, Karmøy og Bokn, og silhuetter av Ryfylke.

Men aller mest var vi nok opptatt med å se hverandre, og da var det like godt å plukke opp en cache på veien ned, og gå den andre veien, i den nordøstlige delen av "hålet". Herfra vandret vi lett ned de grusete veiene til parkeringen igjen. En kort, men god tur...

Revholstjørna

Tid: ca. 30 min. topptur
Distanse: ca.2 km hver vei
Vanskelighetsgrad: middels
Terreng: grusvei, skogsstier, grusveier, bratt mot toppen
Cacher i området: 2 + omegn

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar