Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



tirsdag 14. august 2012

Et sjeldent syn

Rjukanfossen
Rjukanfossen (oppr. "Rjukan") er et sjeldent syn. Fossen er regulert til kraftverket i Vemork, og ligger derfor tørr. Men en sjelden gang har demningen sluppet ut monsteret. Sist gang var i 2007, da vannføringen var for stor til å demmes opp. Årlig slippes likevel fossen en liten stund, for å bidra til Marispelet, som ligger i overkant av fossefallet. I år var et spesielt år, da kraftstasjonen i Vemork skulle forbedre anlegget sitt. I flere uker rant fossen fritt, og 2 uker før den stengte var vi tilfeldigvis der...

Arena for Marispelet
Vemork
På 1800-tallet bidro fossen til rikmanns-turisme i Rjukan, og ble skrønet til verdens høyeste i flere tiår, feilaktig målt til 432 alen / 271 meter fritt fall. Det riktige tallet er 104, men det ble ikke kjent før senere... I 1905 ble fossen lagt tørr, til fordel for det  kraftverket i Vemork, velkjent for tungtvannssabotasjen under 2.verdenskrig

En sjelden gang får man altså mulighet til å se fossen. Den er en attraksjon i seg selv, og verdt en bitteliten korttur, etter mer krevende turer til f.eks. Gaustatoppen og Hardangervidda.

Størst sjanse for å se fossen er under Marispelet i slutten av juli. Attraksjonen ligger sørvest av Rjukan og langs rv.37 Det er noen hundre meter på sti. Ved å gå fra østsiden av Maristigentunnelen får man best utsikt mot fossen, men vil du nært inn på den, er det best å gå fra vestsiden av tunnelen. Jeg prøvde ut begge, nemlig. (Trykk på kart under for zoom)

Tett på fossen
Utsikt til fossen

1 kommentar:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như mua máy đưa võng ở tphcm địa chỉ ở đâu uy tín.

    SvarSlett