Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.lørdag 8. august 2009

Rallarvegen

Jeg har lenge hatt lyst til å sykle Rallarvegen, og endelig fikk jeg planen gjennomført. Denne gamle anleggsvegen som går fra Haugastøl til Flåm , med et toppunkt på 1338 moh. Jeg og min kamerat Jan Terje tok med oss terrengsyklene, og overnattet i Aurland, hvor hans tante og onkel bor. Tidlig om morgenen tok vi Flåmsbanen opp til Finse, hvor vi startet sykkelturen.

Stigning mot Fagernut
Vi var litt bkymret for at vi ikke ville rekke å sykle fra Haugastøl, så valgte avgang fra "toppen". Finse ligger på 1222 moh og vi hadde en svak stigning opp mot 1338 moh ved Fagernut den første timen. Deretter kom den lange nedoverbakken i god fart ned til Høghellervatnet på 1158 moh, hvor en rast med deilige skinkehorn fra JT´s tante ga mer energi til å rulle videre.

Høghellervatnet
Vi passerte Hallingskeid, Klevavatnet (1000 moh), og skaret Klevagjelet, før svingene førte oss nedover til den vide og frodige dalen ned mot Seltuftvatnet (900 moh).

Moldåna ved Seltuftvatnet
Litt svakere nedstigning, og litt opp og ned gikk det, før vi kom til endestasjonen av Flåmsbanen, Myrdal (867 moh). Men nå gikk det fort i 21 skarpe og bratte kuverter ned Vatnahalsen, før vi nådde Flåmsdalens bunn, og trodde nedoverbakkene tok slutt.

Vatnahalsen, Myrdal stasjon
Men vi hadde en lange vei å trille, og var over 500 moh fremdeles, både oppover og nedover, og syklet forbi sauebeiter, vakre fossefall og grinder. Nedover gikk det, og forbi Fellestøl (520 moh) ble veien kjørbar for bil. Vi trillet raskere nå, og kom fort ned til fossen ved Holtet (300 moh).

 Flåmselvi ved Holtet
Snart var vi på asfalt, og farten ble prioritert foran opplevelsen. Et lite blikk på Rjoandefossen (150 moh), tok vi oss likevel tid til...

Rjoandefossen
Og et flakkende blikk av bygda Flåm (10 moh) gav oss et hint om at vi snart var fremme, nede ved Aurlandsfjorden, og Flåm stasjon, hvor en svømmetur ut mot havet egentlig ikke fristet, denne gangen...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar