Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



tirsdag 3. juli 2012

Kåtanuten

Vil du ha en skikkelig motbakke nærmest mulig Haugesund, er Kåtanuten i Ølen et godt alternativ. Goturlaget heiv seg rundt mellom alt annet, og dro på en ekspedisjon til toppen med det merkverdige navnet, som ikke må nevnes i bibelbeltet. Kåtanuten (534 moh) stikker bratt opp fra Ølsfjorden, og turen er like så.

Startpunktet på 17 moh ligger ved Lundeneset / Westcon, hvor det går an å parkere bilen. Se beskrivelse hos DNT. Beskrivelsen anbefalte oss å starte rolig, da det er fare for å bli sliten (!) i motbakkene. Rolig tempo er sjelden noe problem for goturlaget, så det begynte bra. Vi gikk ikke lenger enn 5 minutter, før vi likevel var slitne. Bakkene ble brattere og brattere oppe i skogen, og jeg fikk telefon til stadighet...

Etter en halvtimes gange kom vi til Skaret, og terrenget så ut til å flate ut. Det passet med en pause.


Videre flatet det ut over en liten myr, før det ble bratt igjen, dog ikke like bratt som forrige bakke. Det skulle ikke mye klaging til før vi nådde toppen av bakken. Da var det nærmest flatt terreng frem til toppunktet, og vi kunne lette pusten ut.

Etter å ha beskuet varden på toppunktet vandret vi inn til den nordre toppen, og fikk se utover store deler av Sunnhordaland, Etnefjorden, Ølensfjorden osv.

Utsikt mot Sunnhordaland

Utsikt mot Sunnhordaland

Etter å ha drukket og spist litt med utsikt mot Sunnhordaland, drev skyene inn over oss, og utsikten ble skjult bak de onde skyene. Vi var likevel glad for at vi hadde fått utsikten med oss, og vurderte om den gleden hadde føltes som et tap, dersom vi ikke hadde opplevd utsikten, eller om vi hadde følt at tapet av utsikt hadde gitt oss bedre innsikt, dersom gleden ikke hadde vært opplevd som en opptur. F.eks....

Det var noe naturfaglig over skyene når vi vandret ned igjen, og vitenskapen ble fanget på film, uten forklaring, for øvrig.




Tid: ca. 2,5 t tur/retur
Distanse: ca. 4 km t/r
Vanskelighetsgrad: middels
Terreng: tydelig sti, delvis merket, bratt
Cacher i området: 0


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar