Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.tirsdag 16. juli 2019

Breitinden

Breitind 598 moh

Camp Vesterålen

Vesterålen blir første del av våre eventyrlige opplevelser i nord. Vi etablerer basecamp på Oppmyre camping på Langøya, der vi deler opplevelser med Gosøstera, Gosvogeren og Gohunden. Fra basecamp drar vi på goturer i turområdene til Øksnes, Andøy, Hadsel og Bø.


Del 6: Breitinden

Den nydelige turen på Andøya i går ga mersmak. Vi er allerede i dag klar for neste tur. Dette blir den siste turen i Vesterålen for denne gang, så den må nytes! Nå drar vi til vestenden av Vesterålen, og er inne i Bø kommune. Målet er en rundtur via Breitinden i Straumsjøen. Denne ruta så vi på TV i fjor: "Monsen minutt for minutt" og ble inspirert. 

Vi tar noen justeringer av ruta. Parkeringsmulighetene er få, så vi må parkere langs veien i Guvåg. Derfra sykler vi de to kilometerene til Røsnes (Trinetun) og plukker syklene opp senere. Videre skal ruta gå til topps av Breitinden hvor vi tar middagspause. Etterpå skal vi gå ned ned langs Vindhammaren til Guvåg. Rundturen er på 11 kilometer, og en fin dagstur, tenker vi.

Vi ankommer Guvåg i det fineste været vi har hatt siden Dronningruta, og observerer viker og sund, i det som må være et padleparadis. Sånn sett litt betenkt på at vi ikke tok med kajakker og beregnet en overnattingstur i stedet. Men det fins trolig flere år i dette livet.


Det er tydelig skiltet fra Røsnes. Eneste bakdelen er at sykkelformen er så elendig at andpusten lokker til seg Gjess(p). Stien starter i løvskog og går i slakt terreng opp til noen myrområder. Det er lagt ut planker, men vi blir våte til bens likevel. Vi fortsetter opp i et litt brattere terreng opp gjennom løvskogen og kommer opp til en ny myr. På kartet står det Trolldalen, men siden vi ikke vet det der og da, går vi rolig videre. 


Trolldalen

Det begynner å åpenbare seg en nydelig skjærgård nedenfor oss, mens vi tar inn flere høydemeter gjennom skogen, og etter en liten time har vi nådd tregrensa. 


Det reiser seg en stor høyde foran oss, men vi er overrasket av at den ikke ruver mer. Den er tross alt 600 meter høy, og vi er bare på Breitindshalsen 300 moh. "Lett" tenker vi og går opp på halsen. Der er det tydelig skiltet, begge rutene vi skal følge i dag.

Breitinden
Breitindhalsen
Så begynner bakketuren. På gode stier i  jevn stigning får vi stadig bedre utsikt over Jørnfjorden og skjærgården som brer seg mot Guvåg. Det kommer flere grunner til å angre på at vi ikke tok med kajakk, for området ser helt kajaktisk ut, og været har blir upåklagelig. Samtidig blir denne turen bedre for hvert steg vi tar.

Når vi har kommet opp den første bakken av Breitindlian, ser vi tydelig toppunktet. Den later til å være rett der oppe, men nå er bakken brattere, og vi forstår snart at den siste stigningen tar lengre tid og mer krefter enn det ser ut til. Vi må begynne å jobbe.


Vi peser opp de siste 200 høydemetrene før overraskende kommer ut på en kant og får en helt annen utsikt. Rett under toppen blir vi overrasket over et helt nytt dal-landskap, og den jevne stigningen avsluttes med et stup på andre siden. Det er utsikten mot Hellfjorden og Vestpollen som åpenbarer seg. Et nydelig skue.


Steinheia
Hellfjorden
Så er vi snart på toppen. Vi reiser oss opp for selvportrett og setter oss ned for matpause. I dag er været så godt at toppen innbyr til middag.Middag på Breitinden
Vi nyter dagen, og fortsetter videre. Først ned liene til Breitindhalsen så en annen rute over Vindhammaren. Denne fjellryggen ligger jevnt på 300 moh og med to kobler av noen småtopper. Langs ruta har vi god utsikt mot Hellfjorden, og begynner å orientere oss med omliggende steder, som vi ikke rekker å saumfare i år.Vindhammarent.v. Ørntuva
Nedstigningen går i jevn nedoverbakke mot Guvåg. Mot slutten bratter det seg og vi får en ny utsikt. Det er nå vakre Guvåg med skjærgården sin, som blotter seg foran oss.

Guvåg
Nedtigningen blir i nydelig kveldssol som aldri tar slutt, og vi er mer enn fornøyd med avslutningen av Camp Vesterålen. Dette var en nydelig tur med mange utsikter, og vi har sette store deler av Bø, Sortland og Hadsel herfra.

Middels
Tid: ca. 5 timer
Lengde: 11 km, hvorav 2 km på vei
Høydeforskjell: 580 m
Terreng: skogssti, fjellsti, skiltet, delvis bratt, delvis myrlendt


Camp Vesterålen, sånn ellers:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar