Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 19. mai 2013

Omveier på Sør-Karmøy

Det er 1.pinsedag, og nydelig vårvær på øya. Vi bestemmer oss for en sykkeltur til Skudeneshavn, med retur over Burmaveien. Det er Ingeborgs første sykkeltur i år, så vi tenker egentlig at dette skal bli en "oppvarmingstur". Men for utrente lår ble den nok litt lengre enn det.

For å slippe unna trafikken, sykler vi via Engvegen på Åkrehamn, men så er det ut på hovedveien igjen. Vestre Karmøyveg har sykkel og gangsti hele veien fra Kopervik til Skudeneshavn. Så er det ikke så ille å sykle langs veien likevel.. Ved Ferkingstad kirke tar vi en liten leteaksjon. Jeg har lyst å finne ut hvor veien Presteveien til Falnes starter. Vi finner snart den og sykler videre.

På Sandve bestemmer vi oss for omveien rundt Syreneset. Dette er gamleveien, som snor seg mellom berg, vatn og lyngheier. Ved Sandve ligger også den fine Sandvesanden, som vi besøker med det samme.

Sandvesanden
Etter å ha besøkt den populære stranda, dog uten badetøy, tar vi "Gamle Syreveien" inn til Skudeneshavn. Den er litt lengre enn hovedveien, men snor seg mellom berg og landlighet på smale gode veier  som egner seg best til sykling. Vi tar gamleveien helt inn til Skudenesgavn, hvor vi besøker "an Far", slikker sol, og etpar kakestykker.

Nå runder vi Sydspissen av Karmøy og tar like godt en annen omvei. Vi sykler nå opp fra Vik, via Hillesland og opp til Dale, som er en landlig og bondelig tur, og med bare traktorer til trafikk. Det er en liten stigning, men like mye nedoverbakke, før en er tilbake på Austre Karmøyveg, og kan sykle nordover.

Ved Blikshavn, svinger vi vestover igjen over Burmaveien, en god mil over lyngheiene, der Karmøy er på sitt bredeste. Det er fint å sykle Burmaveien. Den er ikke trafikkert, slik som Austre Karmøyveg. Selv om det kommer en bil innimellom, er det helst syklister og turgåere man møter her. Veien virker likevel drøy, og man opplever forskjellige varianter av det karmøyske landskap; vatn, berg, myr og skog. Fra Ferkingstadskogen er det en fin bakke ned til Vestre Karmøyveg igjen, og det er bare å suse gangstiene nordover til utgangspunktet igjen, noe vi også gjorde.

Vi brukte noen timer på sykkelturen, men er du av det konkurrerende slaget, kan denne ruta gå på sportslig tid...

Trykk på kartet for zoom

Tid: ca. 3t i goturtempo
Distanse: 43 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Terreng: Flatt, småkupert, asfalt, grusvei


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar