Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 2. april 2017

Trolltur

Trodlanibbå 536 moh
I dag legger vi narrestrekene bak oss, for å utføre nye trollgjerninger. For 1.april var i går, til info.
Vi sikter mot bedre vær i Vikebygd, som ligger i en vik med det påfallende navnet Vikevik. Målet er å nå to høydepunkt på Skredfjellet, nemlig Trollafjellet og Trollanibba. Også i dette området setter lokale varianter oss i tvil om skrivemåte og uttalelse, men så er dette heller ikke reklame for Joker.

Værmeldingen gir oss håp om lettere vær utover ettermiddagen i dag, så vi sikter på ettermiddagstur, og omlag 5 timer. Det er lenge lyst om kveldene, så da får en lyst.

Vi parkerer ved Vikebygd kirke, kyrkje, tsjørtsja o.l. og har en grusvei foran oss, brattere enn forventet. Plan B er å følge veien 4,5 km inn til Vikestølen inne i dalen, dersom været ikke skulle gi oss utsikt på toppene. Tur blir det uansett.

Det er lenge siden bakketur, og pesen går i takt med pusten, mens beina varsler muskelbruk og melkesyre. Vi gjør dette alt for sjeldent. Den friske nyvaskede luften inspirerer fotgangen, og tross skyer med mikrodråper, er vi motivert, der vi vandrer langs livets vei. Eller kanskje ikke så dramatisk.

Indre Halvardshauglibekkjen. (Ikke den ytre, til info)
Det går oppover, og langs veien oppdager vi lokale veivisere og navn vi ikke hadde hørt om før. Verdens lengste navn "Ytre Halvardshauglibekkjen" påfølges straks av "Indre Halvardshauglibekkjen, og samtalene går ivrig i  hvor Halvard sin haug er, og på hvilken side av haugen lia er, der bekken renner fra. Halvard har i alle fall fått navnet sitt på kartet.


Langavatnet
3 kilometer på vei gir avkastning. Etter en god halvtime er vi oppe ved Langavatnet, og har lagt bak oss nærmere 300 høydemetere. Det er vårt skjebnekryss. Skal vi følge veien inn til Vikestølen, eller følge plan A, inn i trollverdenen... Vi kommer til å angre om vi ikke går opp. Det er fortsatt en sjanse for at skyene letter. Vi følger plan A: Det går an å snu. Skam? Vi ser....

Herfra blir det skogssti, myrsti og fjellsti. På en straks er vi i bløtlandskapet. Som i en nytinet vårjord, blir stier til bekker, og matjord til gjørme, og vi hopper unna det verste griseriet. Heldigvis har jeg vanntette fjellstøvler. Godama: Ikke så heldig...


Rundt oss vokser det gammel og langvokst fjellfuru, som minner om Kittelsen og 1800-tallet, og setter fart i fantasi og eventyr. Herlig granfritt (!)

Nå går vi inn i skyene.Vi skraper underkantene, og lar duggen stryke oss over kinnene. Nedover ser vi Langavatnet, som stemmer overens med navnet sitt. Nå går vi inn....
Det bratter seg til inn i skyene og opp på bergene. Småglatt, men ikke farlig.


Det tar ikke lang tid før vi er over kneika, og fjellet flater ut. Skyene ligger tett over fjellet før vi når målet, men det går greit å følge merkingen. Brått ser vi varden på 637 moh. Idet vi når dagens første mål, letter skyene og slipper sollys til. Trollfjellet ønsker oss velkommen.

Trollfjellet 637 moh
Vi ser helt ned til Vikebygd, med Ålfjorden snikende sørover inn i Rogaland. I vest ligger både Trodlanibbå, Skrefjellet, og like inn i Hordaland til Sveio. I nord ser vi Kvinnherads sørligste øyer og østover får vi Ølens berg i fleisen. Solstrålene lyser som en lampe ned i Viksdalen, og etterhvert blander de seg med regndråpene og lager en fargepalett av seg selv.

Skredfjellet
"Ytre Trodlafjellsvardepytten" og ViksdalenDet er et kaldt fuktig drev fra dalene og vi blir ikke stående. Nå tar vi den endelige avgjørelsen om å fullføre plan A og går for å runde dalen over Trollavatnet, og gå mot Trodlanibbå. Vi begynner  å lete etter le for vinden, og går ikke langt før vi kommer bak en fjellvegg, der vi setter oss ned og spiser Godamas pastasalat og usunt, med nytrukket kaffe.


Etter en kort pause starter vi den timelange turen mot "nibbå". Stiene er svært fuktige, og noe vassing må til før vi kommer opp på berg igjen og passerer selve Skredfjellet (627 moh). Nå inn i et lite søkk der Olatjørnet ligger (525 moh). Skyene tetter seg til igjen, men vi får et glimt av Trollavatnet nede i dalen, før det tetter seg skikkelig til..

Olatjørn
Trollavatnet, med Trollfjellet i bakgrunnen

Turen fortsetter på fuktige stier, sørvest mot nibbå. Vi er nærmere enn vi tror når skyene driver høyere, sollyset stråler mot oss, og vi skimter en flaggstang i sør. Vi har fått øye på nibbå, og kommer raskere frem enn forventet.

Trodlanibbå (536 moh)
Trollanibbå er den mest besøkte toppen i fjellet fra Vikebygd, og klatres normalt opp fra et annet utgangspunkt, enn den ruta vi valgte i dag. Hver 17.mai tar speidergruppa i bygda turen opp hit for å heise flagget. I dag er det goturlaget som flagger med seg selv, og begynner å forstå hvorfor folk klatrer opp hit. Toppen på 536 moh. har en bratt fjellside som gir en fantastisk utsikt mot bygda og langt mot vest.

Vikevik, Vikebygd
Alnåsen, Ålfjorden bak
Fra toppen er det bratt nedover, men ikke verre enn at vi raskt kommer ned til Børkjelandskaret, der det er mer ulent.
Nede i skogen har folkemunne tatt over fornuften, med en påstand om at det er en kongegrav, rett der i røysa. Ved å legge en stein på grava får man en god tur. Vi er i øyeblikket ikke overtroiske, mest fordi vi ikke finner en stein, så kongsgrava får ligge i fred, uansett om det er en bygdekonge eller fuglekonge som ligger der...

Stien videre skal for enhver pris gå motsatt retning av der bilen vår står, men vi er ikke kjentmenn og følger kriteriene. En god stund på kjerrevei og delvis sti går det, før vi ender opp ved idrettshallen og bygdehuset i Vikebygda. Da er det bare asfalt og "Pokemon Go" resten av turen. Totalt bruker vi 6 timer på denne turen.

En fin tur om man har en dag til rådighet. Ta med godt fottøy (!)

Tid: 5-6 t rundtur
Distanse: ca. 12 km rundturTerreng: Bratte, myr, fjell, skog, grusvei, kjerrevei, skogstier, fuktigVanskelighetsgrad: Middels


Se beskrivelse av turen i 3 deler på UT.no, eller bruk lenken under for å se kart.

Norgeskart

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar