Svalbard ekspedisjonen
Goturlagets villeste eventyr, så langt, blir på Svalbard. I arktiske strøk skal vi komme så nære polfarerenes virkelighet som vi tør, basert på variable forberedelser i Karmøyheiene og Sauda. Tanken på dette isødet gir oss kriblinger i magen, og store investeringer gjøres i ull og vinterklær før vi drar opp i påskeferien for å nyte opptil 30 effektive minusgrader i frisk arktisk bris. Vi skal oppleve både hundekjøring, topptur på ski, og snøscooter-ekspedisjon til det ville øst. Og det svarer til forventningene. 4 dager med et strålende og kaldt vær som skal gi oppholdet en ekstra bonus.
---
dag II
Topptur til Trollsteinen
Oppstart fra Longyeardalen |
Mer spente er vi på klatreutstyret. Vi skal gå i motbakke med utstyr vi aldri har prøvd: Randonèski. De er ikke mer komplisete enn at de er slalåmski med løsbare hæler, og justerbar høyde på hæltrykket, slik at oppoverbakkene skal bli enklere. Nedover igjen skal slalåmbindingene festes, slik at det blir en enkel nedkjøring. I prinsippet veldig greit.
Og det begynner bra. Den lille gruppa starter fra Nybyen / Longyeardalen og begynner oppoverbakkene straks. Det er sjeldent dypsnø eller puddersnø på Svalbard, men i år har det regnet før vi kom hit, og under noen centimeter med nysnø er det enten is eller stein. Da priser vi oss lykkelige for den lille snøen som fins.
Larsbreen i sikte. Lars Hiertafjellet bakerst |
Tverrdalen |
Utsikt mot Longyeardalen. Sarkofagen t.v. Gruvefjellet t.h. |
Vi øyner også en hel del folk som bare har tatt beina fatt, og har en eller annen slags vandretur i Nordmarka. Jeg forstår at hverken hjelm, rasvarselutstyr eller randonéski er nødvendig oppover. Kanskje nedover, dog.
Trollsteinen i sikte |
Så er det siste kneika da. Fotografen henger seg smakløst etter resten av følget, og tar video og bilder, mens en bitende kulde omdanner kondens til is, på votter, skjegg og øyenbryn. Etter 2,5 time på tur, er vi oppe 800 moh. der franskmenn fryser til is og østerrikere smelter av utsynet. Vi prøver oss på en fotopause, men frosten biter litt ekstra, med en flau vind som sniker seg over kanten. Fingrene fryser fort, og vottene har allerede frosset til is, og vanskelige å ta på. Guiden har tidspress og må snu, så toppunktet klarer vi ikke.
Trollsteinen 848 moh på nært hold |
Lars Hiertafjellet 877 moh |
Avslutningsvis spenner vi skiene i puddermodus, og suser ned fjellsida, over breen, og helt ned til Longyeardalen, hvor en brennheit østerriker fortsatt klager over tempoet mitt, og en forfrossen franskmann takker for tålmodigheten. For de fleste skal det gjøre seg med en varm dusj, og et kostbart måltid på en av de gode restaurantene i byen.
På tross av isbjørnfaren, er denne turen svalbardingenes vanligste trimtur. Det er like vanlig å gå til bens som på ski. For svalbardferskinger som oss, er det greit å ha med en guide, men for en mer bedagelig gotur vil jeg anbefale å gå utenfor turismen. Det er alltid en børse på skuldrene til noen i nærheten. Mange folk gikk ruta, og ingen ble spist opp, bevæpnet eller ikke. Randonéski er heller ikke nødvendig. Det er sjeldent dyp snø på Svalbard. Denne turen kunne like gjerne vært gått med lettere utstyr, f.eks fjellski. Snøen i høyden er litt skarete og humpete, men med rolig tempo er det enkelt å komme seg ned igjen. Så neste gang....
I morgen, derimot, skal vi bruke hestekrefter.
Lengde: ca. 4,5 km én vei
Høydeforskjell: ca.700 meter
Terreng: Jevn stigning, ur, isbre, offpiste
Vanskelighetsgrad: Middels