Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



fredag 10. mai 2024

Kjeldestøl

Hardingen

Camp Kvinnherad

Syv år etter vi utforsket turmål i Hardanger i 2017 har vi i år basecamp i Uskedalen i Kvinnherad,  både i mai og juni, og er klar for å utforske alt fra enkle til krevende turer.

Del 2: Kjeldestøl



Kjeldestøl ligger ved Rosendal i liene opp fra Melsdalen, med den massive Melderskin som en vegg på andre siden av dalen. Vi kan parkere på Skålastølen 125 moh og gå opp skogsveg som er i full drift de første 2 kilometerne. Da har vi bare noen hundre meter igjen og under 100 høydemeter opp til stølen.


Turen langs veien er ikke så veldig interessant, men noen spenningspunkt er det. Det kommer nemlig tømmerbiler i fresende fart opp og ned veien, så her gjelder det å kaste seg til side og ut i grøfta hver gang. Vi hilser pent på bonden som kommer oppover med traktor, men får ikke en mine i retur. Og vi som trodde smil var smittsomt....(?)  Lenger oppe i anleggsveien lastes det mer tømmer. Her sitter en kar med AirPods og enser ikke turistene, så her gjelder det å ta en omvei i trygg avstand. Ved lasteplassen er det stablet aksje 8 meter høye stabler med tonnevis av tømmer. Det er som å se en fjellvegg av tre der vi passerer, og vi håper de ikke detter ned på oss.


Ellers blir vi kjent med mange turmuligheter fra veien. Det er flere stikryss og veivisere langs veien, og de fleste går opp til fjells. Langs Melsdalen ligger det nemlig en 10 km lang fjellrygg som strekker seg til værs med høyeste punkt Nordlifjell på 972 moh. Dette frister til et annet år, men nå må vi finne stien til Kjeldestølen.


Vi har gått over 2 km og ca 150 høydemeter på vegen da vi ser skilting ut i skogen. Skogen her er hugget ned, så det er sikt flere hundre meter opp i bakken. Stølen ser vi ikke enda. Vi går i dødens mark frem til skogsstien faktisk går inn i levende skog. Da er det ikke mer en et par hundre meter før vi er oppe på stølen. 



Kjeldestøl består av mange små sel, eller arbeidsbrakker som vi ville hatt i dag. Her bodde gjeter og budeier som jobbet oppe i fjellet. En velforening tar i dag vare på dette vakre tunet, og dette er derfor en attraktiv plass å komme til. Bare velg en finere vei enn oss, så blir hele turopplevelsen bedre.






Fra stølen ser vi ikke Melderkin i dag, emn noe fjell åpenbarer seg da en sprekk i skylaget dannes noen sekunder. Så får vi bare gjette hva slags fjell dette er. Kanskje Himmelbjerget (!?)


Middels / Enkel
Tid: 1,5 t t/r
Distanse: 5,5 km t/r
Høydeforskjell: 260 m
Terreng: Anleggsvei, skogssti, jevn stigning, tørt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar