Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.mandag 6. juli 2020

Rui og Eidsborg

Telemarkeringen

Gamle Telemark er et av våre mest innholdsrike fylker,  fra høye fjell og vidde i nord,  dype daler i vest og nydelig skjærgård i sør. Innholdsrikt er det også på kultur, med skihistorie, byggeteknikker og vår eldste industri her til lands. Et Norge i miniatyr. Verdt å oppleve. 
For 8 år siden markerte vi nordfylket med høye fjell og vide vidder. 
I årets sommergotur reiser vi rundt og markerer store deler av Vest-Telemark,  fra padling gjennom Telemarkskanalen, til fjellturer og andre padleparadis.

Del 5

Rui og Eidsborg

Vi har flyttet basecamp til Kviteseid. Her parkerer vi campingvogna på en bobilparkering og er snart i gang med å planlegge neste tur. Vi har flere ganger hørt om Lårdalstigen, men etter å ha bladd igjennom 10 brosjyrer er det andre ting som vi blir interesserte i:

Rui-jentene var et kortvokst søskenpar som bodde oppe i lia ovenfor Dalen i Tokke. Disse fikk bred oppmerksomhet for sin nøysomme og enkle naturlivsstil på fjellgarden Rui. Etter deres død på 60-tallet har de blitt levende legender og kanskje de siste som levde på gammelt vis i Telemark.

Vi skal følge stien fra Dalen opp til garden, fortsette opp til "brynesteinsbygda" Eidsborg, telte i området, for så å gå Lårdalsstigen dagen etterpå. 2-dagersturen er på til sammen 21 km med tung sekk. For å få til dette parkerer vi bilen i Lårdal, og kommer oss atter en gang med kanalbåten Henrik Ibsen inn til Dalen. Den er forsinket i dag, så vi får en senere turstart enn først regnet med.

Henrik Ibsen kommer til Lårdal
Stien starter 500 meter fra brygga. Den går bratt oppover med med mange avsatser, men er pusset opp med Sherpa-trapper, så det er likevel en lett tur opp til Rui plassen. Vi har både bolig, lintøy og klær for en 2-dagers tur, så det er tungt nok likevel.


Oppe ved Rui står garden som den gjorde da søstrene forlot den. Her er det laftede bygninger i et søtt lite tun på fjellhylla. Historien suser gjennom trærne, og nede ser vi Bandak, som vi har erfart fra padlingen tidligere.
Det er folk på garden. Kunstneren Åsmund Haukelidseter har overtatt gården etter Rui-søstrene, men det er ikke tilfeldig. For familien hans var nærmeste nabo til søstrene, og overtok gården etter deres bortgang. Her har Åsmund innredet atelier i det gamle stabburet, samtidig som han og familien ivaretar gården. Et overraskende og spennende møte.


Vi har bare gått 1,5 km og må videre. Henrik Ibsen var forsinket i dag, så vi kom sent til Dalen, og nå har det allerede blitt kveld. Veien videre går mot Eidsborg, hvor det ligger et historisk steinbrudd. Her ble det utvunnet brynestein frem til "bruk og kast generasjonen" arvet jorden.
Stien opp dit går gjennom tett skog, på en gammel ferdselsveg og noe inn på skogstier. Stien går litt opp, ned bort og frem, og forvirrer retningssansen, men etter 1,5 time er vi oppe i den nedlagte bygda. Her er det Vest-Telemark Museum som har hentet inn laft og tømmerhus til et bygdetun. Ved museet står også ærverdige Eidsborg stavkirke, og Norges eldste bevarte lafthus fra 1300-tallet.Men det skumrer fort i bygda, og vi har 2 km ned til stistart Lårdalstigen. Vi trasker nedover på asfalt, og skynder oss inn i naturopplevelsen igjen. Bare 700 meter fra hovedveien finner vi teltplass på den andre Rui (Rue står det på kartet) der det er et like gammelt småbruk, forlatt og ensomt. Helt perfekt for en teltovernatting.


Rui (Rue)
Vi er glade for at vi rakk opp hit, og manner oss opp for en betydelig mer krevende tur, - ved å sove.


Middels
Tid: ca. 3 timer i rolig tempo
Distanse: 7 km
Høydeforskjell: 500 m
Terreng: Gangsti, kjerrevei, sherpatrapper, skogssti, asfalt, våte partier, bratte partier


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar