Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.lørdag 18. april 2015

Småturer i Skudeneshavn


Det er en ganske så sen lørdags kveld, når jeg tar på turskoene for å utforske siste oppdatering av småturer i Skudeneshavn. Det er stadig fornyelser og oppgraderinger av Skudenes fjellag, så noe spennende blir det vel å se...

Storaborg 


Storaborg ligger ved Nonsvarden i Skudeneshavn, og er etpar hundre meter innafor byggefeltet. Stien innover er for tiden uryddig, men i stadig bedring, med utviklingspotensiale. Det er et tydelig og høyreist berg i forhold til omliggende landskap, og ble brukt som bygdeborg i folkevandringstiden. Nå, 2500 år senere står fjellet fortsatt fast, og en kan like godt ta turen opp for å skue over fjorden etter fiendskap og tollobligasjoner. Rik blir man uansett ikke.

På toppen er det nemlig god utsikt til alt, unntatt nordvesten, der både Nauthidleren og Syreglåna sperrer utsikten. Ellers bra. Det er tydelig skogssti opp til toppen, og så er det bare å kose seg i vidsynet.

Skude fyr og sørover
Geiitungen fyr og vestover
Hilleslandsvatnet og nordøst

Kringsjå

Kringsjå
Et annet utsiktspunkt en kan besøke om man er lat, er Kringsjå ved Allmannamyr. Dette er også en tur på ca. 10 minutter, og jeg tok veien opp for å få utsikt til Allmannamyr. 

Tydelig skiltet fra Allmannamyr


Fra Kringsjå kan en gå langs fjellsiden mot Nauthidleren, eller mot New Zeeland hut. Begge stiene er like korte. I dag prøvde jeg begge, og stiene var i god stand..

Udlabergsdalen

Fra New Zeeland hut kan man like god ta turen gjennom trollskogen i Udlabergsdalen. Det er god sti gjennom dalen, som snoker seg på baksiden av Nauthidleren. Turen tar bare kvarteret, men med god fantasi kan den ta deg inn i evigheten, med vedvarende mareritt. 


Stemmen
Det første man møter er noen usannsynlige inngjerdinger i stein, før stien leder opp til en gammeldags gråstein-demning, med det slående navnet "Stemmen". Videre på god sti langs myra, før man når den undersolte og fuktige skogen i Udlabergdalen. 

Tell alderen


Udlabergdalen
Her vokser mose og lav like raskt som trærne, stammene får en naturlig død og lager formasjoner som gir fantasien mersmak. Selv fant jeg Pinnedyr-monsteret her inne, og gikk raskt videre.Pinnedyrmonsterets hevn


Jeg fulgte stien langs baksiden av Nauthidleren, og opp mot selveste berget. Her har fjellaget pusset opp og lagt om stien, slik at det er lettere å komme tørrskodd gjennom rundløypa. Jeg holdt av mot høyre, og kom snart ned til Allmannamyr igjen, fornøyd med dagens småturer i kveldssol...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar