Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.lørdag 12. mai 2018

Kråko

Camp Fitjar

Del III


Himmelfartshelg og avspasering på samme tid, gjør at jeg får sjans til å etablere basecamp i Fitjar på Stord. Det er litt kartstudier og planlegging som gjør at jeg velger denne plassen. Nord på Stord har ikke goturlaget gått noen turer. I tillegg er vårens fokus kajakkpadling, og Fitjar har en skjærgård tett med øyer og holmer. Jeg etablerer meg på Fitjar Camping, som ligger ved inngangen til halvøya Kråko. Her er det lune viker og fjorder, kanaler og en evighet av padlemulighter. Det skal vise seg  å bli nok et eventyr med fire turer på like mange nydelige dager


Kråko


Det er fjerde dag i Camp Fitjar, og vinden har løyet. Men ingen har vel noen gang sagt at den snakker sant...? Vi studerer værutsiktene for dagen, og det ser meget lovende ut. Vindstille hele dagen. Det er klart for padling. Fra basecamp legger vi kajakkene ut på ei lita strand i Drageidpollen, og er snart på vannet. Det er blikk stille, så det bare oss selv vi trenger å balansere. Vi padler ut i Hellandsfjorden og følger strandlinja sørover langs halvøya Kråko.


Hellandsfjorden
Langs land er det bygget mye private hytter, og for de som eier de, må dette være selve idyllen. På vei sørover i fjorden er det også noen holmer, og på en dag som dette er det en fryd å ligge på vannet og se alt fra denne vinkelen.Vi er på utkikk etter en kanal som skal gå mellom store og lilla Kråko, men overser den, så havner etterhvert helt ned på sydspissen av store Kråko, og ned til Hellandsstrømmen. Denne har på kartet sett trang og grunn ut, og vi har forventet mye strøm her. Men tidevannet er minimalt her på sørvestlandet, så strømmen ligger der rolig som alt annet i dag. Vi vil likevel finne kanalen, og snur nordover igjen. Skjult bak holmer og inn i noe som ligner en vik, ser finner vi den, og padler gjennom.
På vestsida av kanalen er det en kafé og en lun vik med en strand: Steingardseidosen. Her bestemmer vi oss for å ta en kvikk pause, og strander en liten stund.

Steingardseidosen
Målet for dagen er friluftsområdet Eldøy. Vi padler ut fra den lune vika og ut til mot holmene via Kobbavik. Det er få strender rundt Kråko, og bratte berg plumper rett ned i havdypet. Tett opp mot land padler vi nordover mot Eldøy.

Kobbavik

Det trange Hundsryggen er en smal passasje til Hundsryggsundet. Der er det noe båttrafikk. Ikke så rart, med tanke på været.

Hundsryggen
Vi snur og vender oss mot fritidsbåtene, men de bratte bergene slår bølgene tilbake, så vi danser litt og balanserer en stund, før det roer seg. Nå kan vi snart padle inn i sundet mellom Litle og Store Eldøy. Her er det grunt og ingen båter kan passere uten oppspikket propell. Fredelig er det her. Vi ser også flere fjærer som går an å lande på.


Eldøy
Men vi er mer nysgjerrig på os, sund og holmer inne i det lune farvannet, så vi koser oss litt i kajakken en stund, før vi vender sørover igjen, og må vende til basecamp.Tid: ca. 2t. (4t gotur) 
Distanse: ca. 10 km
Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar