Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



tirsdag 12. oktober 2021

Skåpet

Skåpet 615 moh

Det var i januar at vi booket dette været til hyttebesøket på Skåpet. Som en del av vår ekskursjon i Forsand, der rekreasjon, naturasjon, goturaksjon og relaksjon skulle gå hånd i hånd, havnet vi her, denne eneste fine høstdagen i ferien. 


Skåpet ligger 615 moh i Forsand. Det nye hytteområdet ble bygget i 2016 og er første/siste hytte av utfordringen "Lysefjorden rundt".
Med utgangspunkt i Vinddalen er det 3,5 km og 200 høydemeter opp til hytta. Etter at den stod ferdig for fem år siden har den blitt så populær at man må booke seg inn lang tid i forveien. Dette har vi gjort, og har satset alt på flott høstvær. I dag får vi det.

For å utnytte dagen mest mulig har vi overnattet på Bergevik brygge i Forsand, med all den velkomst og service kjøpmannen Rune kunne gi oss. Vi starter tidlig og er oppe i Vinddalen allerede kl. 10.00. Turen starter fra et usedvanlig vakkert område, der kultivert går over til vilt.

Salmonknuten, Vinddalen

Ved P-plassen, Vinddalen

Elven stryker ivrig nedover etter mange dager med tungt regn, så å passere den over en solid bru er en takknemlig sak. Veien opp dalen og langs Lysefjorden ble bygget tidlig på 1900-tallet fra den tiden da kraftutbygging var å bygge Norge. I dag ser vi ikke mye til veien, men en krokete og ujevn sti fører oss opp i et skar langs Soddabekken. Det er nydelig klart høstvær og vi gir tempoet motivasjon til å komme oss opp fra skyggenes dal. Kjøpmannen Rune har nemlig solgt oss skolebolle, og med tanke på den leter vi allerede etter en solskinnsplass.

Tjuahedle

Midt i juvet ligger en kampestein som heter Tjuahedle. Vi lurer på hvor den har ramlet fra, men får ikke svar, så vandrer videre opp til ei bred bru. 

Noen få steder er stien pent hellelagt.

Skyggenes dal

Fra brua kommer vi til turens første lille bratte stigning. Her er det tegn til vei, der hellene ligger fint oppover bakken mot Bergemyra 480 moh. sola skinner på de enorme fjellveggene rundt oss. Vi er i et mektig landskap, og det er på tide med skolebolle. 



Bergmyrene

Etter å ha passert myra på fine plankebruer og noen plastrister, finner vi en stein å dingle beina på. Med kaffe i koppen og skolebolle i kjeften, kikker vi på diverse familier som er på vei ned fra Skåpet. Så er det på tide med siste innspurt. 

Herfra går det slakt oppover 100 høydemeter til før vi ender på Skåpet. Hytteområdet ligger ved det idylliske Soddatjørnet, og har bare Bergeheia mellom seg og Lysefjorden. På hytteområdet er det 6 småhytter, en hovedhytte, utedo med utsikt, og badehus med innsikt. Vi etablerer oss som bestilt og får nydelig utsikt over landskapet. Her skal vi ligge to netter, og deretter vurdere veivalget videre, ettersom været ikke ser lovende ut... 

Skåpet




Soddtjørna 600 moh

Turen inn til Skåpet går i slakk stigning, og er ikke spesielt lang, bare 3,5 km. Vel og merke seg er at den er ganske steinete og ujevn, og er nokså fuktig når det har regnet mye.

Det er på tide med lunsj. Dagen har mer å by på......


Enkel/Middels
Tid: 1,5 - 2 timer én vei
Distanse: 3,5 km
Høydeforskjell: 230 m
Terreng: Merket/skiltet, ujevn skogssti, ur, myr, fuktig, delvis steinlagt, slakk stigning.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar