Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



onsdag 7. juli 2021

Snarveien til Staurinibba

 

Stryningen

Vi har etablert basecamp på Sande i Lodalen, og er klar for å utforske fjell, fjord, isbre og vatn denne sommeren. De tre dalene Olden, Loen og Stryn ligger på rekke og rad innerst i Nordfjorden, bare delt av majestetiske fjellmassiver opp mot 2000 moh. Innerst i hver dal ligger Jostedalsbreen og brer seg nedover med sine lange armer. Dette skaper utallige fossefall nedover høye bratte fjellsider og renner ned mens de skaper grønnfargede store vatn og ender opp i lange fjordarmer. Kan omgivelsene bli bedre?

Del IV: Staurinibba


Vi kjenner litt på at vi snart skal gå Norges lengste motbakke, og tar oss i at det ikke har vært mange bakketurer dette året. Det er på tide med tentamen. I Loen er det en gondolbane som løfter turister opp 1000 høydemeter til Hoven 1008 moh. Fra Hoven kan man gå korte toppturer på velopparbeidete stier. Hele 70 km med stier er bearbeidet her oppe på fjellet. Vi velger å trene på toppen vi ser fra basecamp: Staurinibba 1379 moh. Da får vi satt kroppen i turmodus, og kan kjenne 400 høydemeter på kroppen, tenker vi...

Til venstre: Staurinibba, sett fra Basecamp Loen

Vi tar snarveien med Loen Skylift opp til Hoven og setter igang med den korte toppturen. Allerede fra Hoven har vi spektakulær utsikt, og både fotomodell og fotograf er klar for en aldri så liten photosession.




Stiene fra Hoven er meget gode, og det går lett oppover mot første høyde. Her får vi god oversikt over klatrere i via ferrata og zip-linen som henger over Tungegjølet. Men vi er fotturister og fortsetter videre mot den virkelige stigningen. 




I de bratteste partiene er det bygget steintrapper på sherpa-vis. På de flatere partiene er det gruset sti, så vi kjenner litt på at dette er juks, når det ikke er slike våte gjørmete og myrete sleipe og steinete stier, som vi er vant til. Her går det lett fremover og i godt tempo opp mot toppen. 



Sola hjelper en god del på motivasjonen. Det er varmt i lufta. Hele 20 grader her oppe mot 1400 moh er ikke vanlig kost. Mot varden flater fjellet noe ut, og vi tripper bort til toppunktet. Her oppe i høyden har til og med humlene begynt å trives denne varme sommerdagen.



Staurvassnibba 1379 moh

Fra toppunktet har vi vid utsikt. Mot sørøst ser vi Skåla, som vi snart skal bestige. Vi ser store deler av Nordfjord mot vest, og i sør ser vi Lodalen og Oldedalen, med ruvende fjell mellom seg. Vi får også utsikt mot Nedstryn, og helt mot Sunnmørsalpene i nord.

Skåla 1843 moh

tv. Nordfjord / th. Nedstryn

Lodalen

Oldedalen

Sunmørsalpene i horisonten

Slogen 1564 moh

Solen skinner ivrig på oss mens vi er på toppunktet og det er nærmest vindstille på 1379 moh. Vi nyter stunden og været før vi tar fatt på kveldsturen tilbake til skyliften, og tar med oss noen motiv, denne gangen med solstråler...



Enkel/Middels
Tid: 2-3 t. t/r
Distanse: ca. 5 km t/r
Høydeforskjell: 370 m
Terreng: Grusede stier, sherpa-trapper, slakt, delvis bratt


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar