Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



fredag 4. mars 2022

Romstering ved Hafjell

Hundersætra

Fra vår basecamp i Gudbrandsdalen er det bare en halvtimes kjøretur til Hundersætra hvor vi skal romstere i dag. Hundersætra ligger i fjellet bak Hafjell. Vi skal gå en 17 km lang runde som følger liene rundt Reinsvatnet i Øyer og Lillehammer kommune. Vi parkerer ved Hundersætra og følger gode løyper opp til Pellestova. 


På Pellestova har vi god oversikt over området vi skal gå i. Reinsvatnet er betydelig større enn Sjusjøen som vi rundet i går. Mens vi står der kommer et følge hundesleder som passerer oss før vi tar til på selve runden.


Det er brede gode løyper for all slags skiteknikker, der vi går i kupert terreng forbi Malmtjørnet. Her kan vi bare dra på i diagonal stil innover langs skogen på nordsiden av Reinsvatnet, før vi etter noen kilometer lar oss friste av kaffe og boller som ligger flatklemt i sekken. Vi setter oss i bakken, skuelystne etter alle langrennsløpere som suser forbi. Det er mye rart i verden, gitt....


Veien videre fortsetter innover mot Indre Reina, der det ligger støler og hytter fint spredt i høyfjellsdalen. Det blir en bakketopp før vi kommer til et løypekryss ved Ytre Reina som er tettere bebygget med hyttelandsby og trafikkskilt.

Inn i Fåberg (Lillehammer)

Indre Reina

Begrenset fart ved Ytre Reina

Nå følger vi liene på østsiden av Reinsvatnet og nærmer oss Nordsæter, der det visstnok er en større hyttelandsby. Totalt er det nærmere 90.000 hytter i Innlandet som det preger villmarka, men tilrettelegger for byfolk i marka. 

Diskusjonen i Goturlaget går heftig noen minutter om bakdeler og fordeler med hytteutbyggingen, men ikke verre enn at vi kan nyte skituren videre. Nær Nordsæter snur vi vestover igjen og starter på å følge Reinsvatnet på sørsida. Det er klart for pause igjen, og vi finner påskestemninga bak en liten gran som gir le for vinden. Skuelysten har forsvunnet, så nå sitter vi med ryggen til løya. 

Påskeværet holder helt inn til Hundersætra igjen, der vi følger vatnet og dalen videre opp til målstreken, mett og fornøyd etter nok en nydelig dag på skitur.


Middels/Krevende
Tid: 4-5 timer i Goturtempo
Distanse: 17 km
Høydeforskjell: 70 m
Terreng: Småkupert, flatt, gode skiløyper, høyfjellsterreng

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar