Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



torsdag 27. juni 2024

Nordfjellet


Vi er på vei hjem fra Kvinnherad, og blir fristet til denne toppen for å komme oss til bens etter en lang slapp nytedag i sola. Bak oss har vi tilbakelagt ferge og Skånevik og er på vei mot Etne, langs Skånevikfjorden. Vi stopper ved bedehuset i Årvika, og finner parkeringsplass sånn ca. og omtrent. Fra bedehuset går vi et par hundre meter mot Etne før vi finner en skyggelagt kjerrevei, med noe utydelig skilt mot Nordfjell.


Det er svært sommerlig og grønt i gresset opp gjennom nedlagt hus og frodig kjerrevei. Fra bilveien er det omlag 250 høydemeter opp langs Ebnaelva og til myrene ovenfor ca. 300 moh. 




Ved myrene går vi over i en myrlendt sti. Det er skiltet innover, met et skilt som henger 4 meter over bakken i 4 meters høyde, slik at vi får kink i nakken lenge før vi er i brattpartiet.. Vi følger inn et småfuktig myrlendt parti, før vi snart svinger bratt opp langs Øikjalia. 



Oppover er det lite eik å se, men blandet skog, som er høyere oppe overmannet av furu. Stiene oppover lia er tørre og fine, med innslag av berg. Langs den bratte ruta oppover ligger enorme steinblokker. Flaks at vi kom hit etter at de falt ned....




Etter hvert kommer vi opp til Nordbrekka, der vi stort sett går på berg mellom småvokst bergfuru hulter til bulter. her får vi god utsikt over Skånevik og horisonten i vest.


Borgundøy og Halsnøy, Skånevikfjorden, Siggjo (Bømlo) og Stord lengst bak

Ebne

Siste del av turen går i delvis bratt stigning opp til utsiktspunktet, der vi får utsikt over Skånevikfjorden, Bjoafjorden, og kan strekke øynene mot Halsnøy, Ulvanosa og horisonten.



Utsiktspunkt ca. 515 moh

Et fjell i vest vekker interessen min, og jeg finner senere ut at denne er Børkjenesnuten, som ruver godt over Etnefjorden. Denne må vi erobre senere en gang. 

Børkjenesnuten

Middels
Tid: 2-3 t. t/r
Distanse: 6 km t/r
Høydeforskjell 450 m (500 m totalt)
Terreng: Kjerrevei, skogsti, berg, jevn stigning, myrlendte partier, bratte partier, fuktige partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar