Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.tirsdag 22. mars 2016

Hele bakken til Dyrskar

Gohytta
Det er påske i Svandalen, Sauda. 4 skiglade høner og ei hane har etablert seg på Gohytta. Siste oppgradering av skiløypene har gitt oss gode tråkkede spor nesten helt ned til hytta, og vi tar utfordringen: Hele bakken opp til Dyrskar (!).

350 moh
Vi trenger bare gå 30 meter før vi kommer i godt opptråkkede løyper. Motbakkene, derimot, får vi ikke gratis. Og de varer fra ende til annen. Oppstart er på Gohytta ca.350 moh. Jeg tar på meg fellene, for her ser jeg ikke vitsen med å fiskebene meg 400 høydemeter. Jentene liker seg best i dobbeldans, og tar utfordringen med smørefritt og V-stil.

"Slettå"
Første bakke er opp til "Slettå", ei lita myr rett opp i bakken. I fjor ble det ikke stort lengre enn dette, men i dag er motivasjonen oppe. Det er oppholdsvær, varmt og vindstille i dag. Litt kupert er det frem til skitrekket, så vi taper like mye høyde som vi mister på vei dit. 


Fra barnetrekket ca.360 moh
Etter litt oppovergange, utforkjøring og oppovergange igjen, tar vi en liten sving innom barneskitrekket, før løypene fortsetter fredelig for seg selv inn i skogen. Det er nå vi er på turens bratteste: Askejuvet..

Askejuvet

Men det går overraskende kort tid før vi er oppe ved "Skarvet", en milepæl i oppoverbakkene. Da flater det mer ut, selv om det fortsatt er litt kupert opp til Djuvsbotn 600 moh.


Skarvet 520 moh 

I Djuvsbotn tar hele gjengen en velfortjent rast i bakken. Vi har lite proviant med oss, men en appelsin og litt drikke gjør susen. De voksne diskuterer med tenåringene om tur videre til Dyrskar. Jentene er trøtte, mens de voksne føler seg våkne. Det er riktignok overskyet, men helt vindstille og flere varmegrader.


Djuvsbotn 600 moh
Det ender opp med at vi skiller lag. Jentene tar utfordringen i nedoverbakkene, mens de voksne stabeister seg opp til Dyrskar, 150 høydemeter lenger opp. Bakken opp går fort og ensformig. Jeg tok av meg fellene på Skarvet, og tynnslitt smurning fra i fjor holder ikke mål opp bakken. Dermed blir det fiskeben helt opp.

Dyrskar 730 moh

Vel oppe i skaret befester damene minnet, og nyter tanken på at de fortsatt er ungmøyer, sprek nok til å bestige 400 meter i motbakke. Så skal det vise seg om de er like gode utforkjørere.....?


Tid: 2-3t. t/r
Distanse ca.7 km t/r
Terreng: Bratt, skiløype, godt merket
Vanskelighetsgrad: Middels

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar