Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



lørdag 11. mai 2024

Gardshammar og Bondhusvatnet

Hardingen: Camp Kvinnherad

Syv år etter vi utforsket turmål i Hardanger i 2017 har vi i år basecamp i Uskedalen i Kvinnherad,  både i mai og juni, og er klar for å utforske alt fra enkle til krevende turer.

Del 5: Gardshammar og Bondusvatnet

Gardshammar 745 moh

Under "Hardingen i 2017" gikk vi "Keiserstien" helt inn til Fonnabu som ligger ved iskanten til Folgefonna. I dag skal vi nøye oss med kuvetertene opp til Gardshammar, og benytte oss av anledningen til å gå opp til Bondhusvatnet, som har blitt et populært Instagram- mål for turister med og uten fjellsko.  Veien opp er til Gardshammar er 700 høydemeter og 5 km på grusveg og ridestier helt til gards. 

Bondhus 60 moh

Utgangspunktet er Sunndal / Bondhus hvor det er tilrettelagt parkeringsplass med toaletter og avgift. Parkeringsplassen utvider seg hele tiden, og her er det allerede turisme i stor skala. I starten kan vi se Bondusbreen, en arm av Folgefonna, oppe i fjellsida innerst i dalen.

Bondhusbreen i sikte

Vi går svært sosialt de to første kilometerene opp til stikrysset til Keiserstien. Men så blir vi alene på tur, og følger traseen opp brattbakkene. 

Storabrekka, hvor Keiserstien er lagt inn i bakken

Her har det ikke endret seg mye de siste 100 årene, og heller ikke de siste 7. Stien er like bratt, fin og svingete som sist, med overveldende bratte fjell og fine fosser i omgivelsene. På et og annet tidspunkt ser vi himmelriket, og tenker vi er i paradis. Og jeg tror heller ikke det er langt fra evangeliet.






Vi har lettmiddag i sekken og holde godt tempo oppover. På under 2 timer er vi på stølen, og kan sette oss ned i sol og sommervær 745 moh. Vi nyter stunden en stund, før vi bestemmer oss for å gå til Instagramvatnet nede i dalen. 


Vi er heldige og rekker ned når de fleste av turistene har forsvunnet. Bondhusvatnet speiler fjellene, sånn som det skal se ut på Instagram, men robåten ligger ikke på vatnet, til frustrasjon for Godama. 


Bondhusvatnet uten båt

Bondhusvatnet med båt på land og fotomodell

Vi nøyer oss med et bilde med båt, tross alt, før vi vendereiser 3 km nedover og noen mil med bil til basecamp, for siste natt i denne omgang. 

Camp Uskedal

På campen bestemmer vi oss med det samme for å returnere til Uskedalen i juni, så vi er snart tilbake. 

Krevende
Tid: 4-5 timer
Distanse: 12 km
Høydeforskjell: 750 m
Terreng: Grusveg, ridesti / kjerreveg, tørt, bratt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar