Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.torsdag 11. oktober 2018

Berdalen


Vi begynner å bli godt kjent i Slettedalen etter mange skiturer i området. Vinterstid transformeres veiene inn dalen til skiløyper, men når snøen forsvinner er det bilvei nesten rundt hele vatnet. Med permobil er dette en fordel. Veien inn er lang og vi har vært nysgjerrige på hvordan det ser ut i Berdalen. For å se denne kjører vi bilen helt inn til Slettedalselva og tar turen derfra.

Indrejordet
Slettedalsvatnet er fullt, etter et par år med ombygging og forbedring av turbiner. Sommerens tørke vises heller ikke lengre, for her går vannlinja på maksimalt nivå. Vi krysser elva og kommer snart opp til Indrejordet, og følger veien opp bakkene til hytta med det påfallende navnet "Fjellro"Høstfargene er på tampen til å dette av, men fortsatt prydes terrenget av sesongslutt med løvskog og lyng som viser sitt beste fargekart. Berdalsstølen ligger nydelig til i et dalsøkket med løvåser som pryder bakgrunnen.

Berdalsstølen


Øverst i Berdalen er det en demning som holder vannstanden i Berdalsvatnet høy. Etter to våte måneder flommer vatnet over slik at Berdalselva er livlig og lager små fossefall langs veien. Vi går opp mot demningen og møtes av en vannsky fra overflødig vann som fosser over demningen.
Det blåser friskt i dag, og et kraftig drag fra vatnet der oppe treffer oss. Men vi er bestemte på grilling og går ned til nærmeste lune krok for å tilberede et enkelt måltid. Imens stikker sola frem for å vise hvilke farger som dannes i det bløte ettermiddagslyset.Men kveldene kommer fortere nå, så vi må returnere. På andre siden har fjellene lagt en skygge over dalen, og det er da vi husker at det lønner seg å gå på østsiden av vatnet når dagen blir ettermiddag, og solen blir høst.

Enkel
Tid: 2 timer t/r + grillpause
Distanse: ca. 8 km t/r
Høydeforskjell: ca. 80 meter
Terreng: Grusvei, kupert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar