Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 6. desember 2020

Advent på Ørnå


Jeg venter i grunnen ikke på jul, men på lyset. Nå er det mørketid og bare 6 timer sol om dagen. Dersom jeg kalkulerer når jeg står opp på en søndag og trekker fra tiden det tar å bestemme seg for å komme meg ut, - til fjellet ligger foran føttene mine, er det bare 3,5 timer igjen til solnedgang. På hverdager går det ikke. Da har jeg såvidt fått på meg turbuksene når det mørkner. Selv på en søndag som denne, når jeg egentlig søker etter en real topptur, tar det så lang tid å bestemme seg at det allerede har gått en fjerdedel av dagen.. Det er ikke så lurt å planlegge langtur i desember. Ikke dersom man vil nyte synet av den.

Jeg inviterer med meg Goturlaget og vi kommer oss til Skjoldastraumen, 3,5 timer før solnedgang. Med oss har vi adventstake. Eventuelt glemte vi den (!?). I sekken er det hvertfall kaffe og litt niste. Turmålet er Ørnå; - en lettere topptur i overskuelige soltimer. Ørnå ligger bare 454 meter over havet, men skal ha et langstrekke av utsikt i alle retninger. Med bil opp til parkeringsplassen har vi allerede kvernet i stykker 163 høydemeter. Lett tur, tenker vi.... som vanlig.

Fra Håland gård går det en traktorvei gjennom beitene forbi Varahaugen. På denne veien har vi allerede en nydelig utsikt over Skjoldastraumen og fjordene innafor. Det påtrengende bløte desemberlyset skinner med varierende hell over bygda, mens bygene gradvis forsvinner mot nordvest. 

Rett bort i svingen ser vi et par hester. Ekspertisen ved min side forteller at dette er fjordinger, noen kraftplugger med godt lynne, men som ser ut som de kjeder seg. Jeg undrer på om hester sover stående?

Vi følger denne Hobsyssel-vegen videre inn mot en myr og nyter idyllen det er å gå på slik kultur. Foran oss ser vi en bratt bakke som leder oss til fjells og skogs. 

Det er mye berg i stien oppover mot Skardafjellet, men vi går gjennom skog, med våte og gjørmete partier. På enkelte steder får vi også utsikt mot Borgøyna og Hervikfjorden.

Snart har vi kommet til Grasdalen og ei lita myr vi må komme oss over. Selv ved hjelp av plankebru, er det vått og gjørmete over myra, men vi kommer raskt på berg igjen, og begynner den siste stigningen spå fjellet vi tror er Ørnå. Merkingen her kan være forvirrende og vi resonnerer oss frem til rett opp. Noe som skal vise seg å være en villfarelse.

Istedet for å komme til Ørnå, havner vi på en lillebror. Når vi kommer til topps ser vi Karinuten (450) lenger borte. Denne er tydelig merket med 5 varder. 4 av disse er fundament fra en tidligere telemast. Vi går over svaberg østover og kommer snart til Ørnå, der det er en postkasse. 

Men vi tror ikke vi er der, selv om toppen er skiltet med navn. Vi sikter mot vardene på toppen østafor, og tror dette er turmålet. Dermed går vi litt til, og ender opp på toppen med vardene, som jeg senere finner ut er Karinuten. Her er utsikten enda bedre. Vi får utsikt inn til Sauda og Etnefjellene i øst, Vats i nord og Yrkjefjorden rett nedenfor stupet.

Det er ikke særlig varmt og med trekk fra sørøst finner vi det for kaldt til mer enn en liten niste. Det er på tide å tråkke tilbake. Nå finner vi til og med stien, som fra toppen virker mer tydelig enn motsatt vei. Tilbake til bilen kommer vi frem ett minutt etter solnedgang. 

Det går an å gå tur i desember også....


Middels
Tid: 3t t/r
Distanse: 6 km t/r
Høydeforskjell: ca. 300 meter
Terreng: Kjerrevei, skogsti, svaberg, våte partier, bratte partier

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar