Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.søndag 2. mai 2021

Bjønnstigen

Bjønnstigen

Vi fant denne turen på "Telltur" etter å ha lett etter en korttur på vei hjem fra basecamp Gohytta. Turmålet ligger kanskje ikke "langs vegen" fra Sauda til Karmøy, men er hvertfall i samme retning. Bjønnstigen (el. Bjørnstigen) er en husmannsplass med 200 år nedskrevet historie, og har angivelig vært i et bruk 200 år før det. 

For å komme dit, gjelder det å komme seg til Roalkvam, innerst i Vikedal i Vindafjord. Det er en liten halvtime å kjøre opp dalen, men da blir det også en fin liten roadtrip i seg selv. I enden av Fjellgardsvatnet ved Roalkvam er det parkeringsplass og tydelig skiltet til turmålet. 


Det har allerede blitt ettermiddag da vi starter på gode skogsveier innover og oppover. Til å begynne med i litt småkupert terreng i nydelig balndingsskog. I begynnelsen av vegen ligger Grunnavatnet, med en egen liten sandstrand, som tilsynelatende er populær for bading. Langs skogsvegen er det informasjonsskilt fra tiden da "natursti" var populært. 

Grunnvatnet


Veien er god og bred innover, og der vegen går gjennom Barlundbekken er det laget en fin bru, slik at beina slipper med skrekken, og holder seg tørre. 

Barlundbekken

Vi følger nå vegen i motbakker, over berg, og med fint dandert furu og løvskog. Det kommer snikende en høyfjellsfølelse idet vi småspiser høydemeter.Vi fortsetter i motbakkene til vi ser mannen i fjellet, og forstår at vi nærmer oss.Siste 200 meter går vi på skogsstiene inn til husmannsplassen og setter oss ned for en kort rast. I området er det rigget til mange benker og bord, men en kald bris fra nord, gjør at vi nøyer oss med trappa. 
Det er et trivelig tun, men vi må tilbake, og følger samme vei, med utsikt over Fjellgardsvatnet, og de andre utsiktene vi har sett på vei opp.

Fjellgardsvatnet / Roalkvam

Bjønnstigen er fin for en korttur, men bor du ikke i området blir det en kjøretur i tillegg. Vindafjord er vakkert så det er uansett verdt det...

Enkel
Tid: 1,5 t t/r
Distanse: 4 km t/r
Høydeforskjell: ca. 150 meter
Terreng: Skogsvei, skogsstiene, merket, kupert

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar