Mine største opplevelser er i fjellet. Dette mektige ustyrlige, der man ikke kan gjøre annet enn å føye seg etter kreftene. Det å komme så høyt opp at man ser landskap langt borte, langt nede, og likevel kan se oppover i det uendelige. Å la seg imponere av balansen av farger som alltid harmonerer, uforstyrret av menneskelig synsing. Og der oppe, i det øyeblikket; - føler man at man seirer over seg selv. At man er stor i seg selv, men liten i sammenhengen.



fredag 14. mai 2021

Lindåspollene

 Basecamp Lindås

Det er langhelg og vi setter ut på vår første langtur med basecampingvogna. Under søket etter padling i Austevoll i fjor, kom dette forslaget opp. Det er Lindåspollene med sine mange tidevannsstrømmer som lokker oss til Nordhordaland og langhelg i campingvogn og telt. Her skal vi både himmelsprette rundt omkring og padle oss inn i grunnlovsdagen.

Del II: Lindåspollene


Værvarselet tilsier at det blir en stille dag i Lindåspollene i dag. Etter observasjonsrunde og prøvepadling i går er vi nå klare for en hel dag i kajakk. Lindåspollene er saltvanns-«innsjøer» som følger tidevannet med saltvannsstrømmer fra Lurefjorden. Ytterst mot fjorden er disse sterke og vanskelige å padle motstrøms, mens de indre strømmene er rolige.

Det er lurt å studere tidevannstabellen og vi prøver å beregne når strømmene er på sitt svakeste, midt mellom flo og fjære og midt mellom fjæra og flo, - som vi i nord kaller for «stilla». Vi er klare for Lindåspollene.


Vi legger ut fra Mikkelsvågen ved Kvalvågneset, der vi gikk tur i går og sikter mot den første strømmen, Hanøystraumen. Denne er smal og kraftfull på det trangeste, og vi prøver oss forsiktig motstrøms. Men strømmen blir litt sterk på det trangeste, så vi velger en roligere rute.


Strømmene liggere på rekke og rad opp mot Lindåsslusene, men nå går de motstrøms, og vi velger å ikke jobbe oss mot de. Litt uforstående at regnestykket vårt var feil. Gjennom Lindåsslusene kommer et padlende par og tar en prat. De har beregnet tidevannet litt annerledes enn oss, men er kjentfolk og har derfor rett. I dag var vi for sene...

Siden vi har bommet på tidevatnet blir det en rundtur i Straumsosen, som er stor og god nok for flere dager med padling, i vårt tempo. Ved Petterholmen kommer vi oss gjennom og kommer inn til Lindåsslusene... på feil side. 

Vi sikter videre mot holmene i Straumsosene og søker trange grunne sund. Lindåspollene ligger blikkstille og idyllisk i dag, med små skjær og nes, som huser måker og annet graps.



Ved Saltnesklubben finner vi en fin plass å strande med kajakkene, og setter oss ned for forfriskninger. Det er en idyllisk stille dag, og de få regndråpene som faller ned merkes ikke.



Vi padler videre forbi fine hyttetomter og inn til Lindås brygge. Herfra har vi planlagt en tur inn i Haukås-straumen, som leder oss inn i den innerste av pollene. Denne strømmen er lang og smal, men har ikke sterk strøm, siden den ligger langt fra havet.  Vi glir derfor innover uten å merke noe motgang eller medgang.

Lindås

Lindås / Spjeldnessundet

Haukåsstraumen

Strømmen leder oss inn til Fjellangsvågen. Innerst i vågen ligger Vågseidet, hvor vi prøvepadlet i går kveld, men vi staker kursen mot de ytterste holmene og havner på Ålesholmen. Her finner vi en ypperlig landingsplass, og idyll for middagspausen. 




Vi fyrer opp grillen og fyller opp magen, og rekker å angre på at vi ikke tok med telt. For her burde vi ha overnattet. 



I stedet setter vi kursen ut av den lange strømmen og planlegger kursen tilbake til start.

Ut av Haukås-straumen passerer vi Spjeldnes- sundet, tangen og osen med samme navn. Nå får vi det lengste åpne partiet på padleturen i dag. Vi krysser mot Bjørnøya, selv om mange perler ligger lenger innover Trællandsvågen. Innover her ligger flere rasteplasser tilpasset telting og rast.


Bjørnøya

Vi fortsetter i kveldsidyllen og kommer til Mikkelsvågen, etter en del gps-navigering, og kommer tilbake etter en god lang dag med padling.





Middels
Tid: 1 dag / 4 - 8 timer
Distanse: 17 km
Område: Beskyttet, sund, tidevannsstrømmer

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar